Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA FRONTA

Peović: Bandićevim odlaskom neće se lako promijeniti njegov oblik vladavine

Zagreb: Katarina Peović o temi "Negativno mišljenje Vlade o porezu na digitalne usluge"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.03.2021.
u 12:43

Ako će se jedne klijentelističke skupine zamijeniti drugima nismo puno napravili i mislim da će se dugogodišnja vladavina Milana Bandića itekako na neki način revidrati, rekla je Peović

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je u ponedjeljak da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio političar koji je stajao na strani elita i stvarao klijentelističke skupine kojima je služio, a takav način vladavine se neće lako promijeniti njegovim odlaskom.

Smrću Milana Bandića takva pozicija je postala puno jasnija i u idućim ćemo mjesecima i godinama sve više postati svjesni toga da prava promjena znači demokratizacija odlučivanja u Zagrebu i raskidanje klijentelističkih skupina, ustvrdila je saborska zastupnica Peović na konferenciji za novinare.

Ako će se jedne klijentelističke skupine zamijeniti drugima nismo puno napravili i mislim da će se dugogodišnja vladavina Milana Bandića itekako na neki način revidrati, rekla je Peović.  

>> VIDEO Tko je Jelena Pavičić Vukičević? Bandić joj je vjerovao i sada će voditi Grad do izbora. Čeka ju teško razdoblje

Peović je najavila kako će Radnička fronta sigurno imati listu za zagrebačku Gradsku skupštinu te da im je najvažnije, kao i u drugim gradovima, da komuniciraju ono što nitko neće činiti, a to je kako promijeniti klijentelističke prakse i prestati sa strukturalnom legaliziranom korupcijom.

Spomenula je i ilegalnu praksu povezanih sa Bandićem kao što su dodjela adventskih kućica, raznih javnih nabava i sličnog koje su neke poduzetničke elite dovele u privilegirani položaj. Kako to prekinuti naša je zadaća u Zagrebu i u drugim gradovima koji nisu bitno drugačiji i vrlo su slične situacije u Rijeci, Puli, Osijeku itd, dodala je Peović. 

Osvrnula se i na Vladino negativno mišljenje na njihov prijedlog o uvođenjuju poreza na digitalne usluge, kao što je prodaja oglasnog prostora, podataka o korisnicima i spajanje korisnika, a odnosi se na digitane divove kao što su Google, Facebook i Amazon koji u koronakrizi nisu pretrpjeli nikakvu štetu, već su im se prihodi povećali, ocijenivši kako se radi o autokolonijalnoj politici.

Nevjerojatan je negativan odgovor Vlade tim više što nema nikakav prigovor na naš razrađeni prijedlog, već zaključuje da će pričekati s donošenjem europskog prijedloga, iako su ga mnoge zemlje uvele kako ne bi morale čekati njegovo donošenje na razini EU tek 2023. Predložili smo da taj porez bude na razini 7 posto, rekla je Peović.

Dodao je kako su mnoge zemlje uvidjele da digitani divovi izbjegavaju plaćanje poreza u zemlji u kojoj ostvaruju dobit tako da u njoj nema prijavljenu podružnicu zbog digitalnog karaktera te ekonomije. Upozorila je kako odbijanjem takvog prijedloga gubimo najmanje 300 milijuna kuna u dvije godine. 

Vlada time pokazuje autokolonijalnu narav, kao i u mnogim drugim primjerima kao što su nabava cjepiva iz Rusije, jer je naša Vlada od toga odustala na mig Europske komisije u situaciji kada mnogo ljudi umire od koronavirusa. Ustvrdila je i kako se primjerice u Luci Rijeka povlači natječaj bez ikakvog argumenta, jer je jasno da su Kinezi dali najveću ponudu i da je na imig SAD-a Vlada povukla natječaj.

 

>> VEČERNJI TV Miodrag Demo: Bez Bandićevog 'idemo, idemo' od jutra, ništa više neće biti isto

Komentara 8

Avatar barba_barba
barba_barba
12:54 01.03.2021.

Radnička fronta- bez radnika i radnog staza

DU
Deleted user
13:06 01.03.2021.

da je ime stranke neradnicka fronta adekvtniji bi bilo...toliko

Učitelj
12:48 01.03.2021.

a kaj se ova kosovska vakur javlja iz rijeke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije