Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HLADNO MORE

Pastrva se na Jadranu udebljala i smrznula

30.01.2002.
u 00:00

ZADAR - Stotinjak kilograma pastrve uginulo je prije nekoliko dana kod Lukova Šugarja nakon što su bačene u more u sklopu projekta uzgoja kalifornijske pastrve u moru. Tvrtka Karlsen, sa sjedištem u Zadru, prekasno je bacila ribu u more, a tomu je uzrok nevrijeme koje je krajem prošle i početkom ove godine spriječilo pravodoban početak uzgoja. Zbog bure i snijega, oprema za uzgoj stajala je u kamionima u Senju čak četiri tjedna, pa su uginule gotovo sve ribe dopremljene iz ribogojilišta u Suvaji kod Srba.

- Dok smo čekali da se vrijeme popravi, riba se udebljala. Umjesto potrebnih 150 grama, njezina je težina bila dvostruko veća. Nužno je da mlađ bude što mlađa kako bi se lakše priviknula na novo stanište, a osim težine, problem je bila i temperatura mora. Očekivali smo temperaturu mora između 14 i 17 stupnjeva Celzija, a ona je bila samo oko devet stupnjeva. Da smo projekt počeli u studenom, kako smo i predvidjeli, riba ne bi uginula - rekao nam je Duško Pilja, direktor Karlsen ribe. Istaknuo je da će zbog svih problema početak uzgoja kalifornijske pastrve u podvelebitskom kanalu biti odgođen do rujna. Dotad bi valjalo izraditi studiju o mogućnosti uzgoja pastrve, a Karslen je već naručio selektirana jajašca za svoj projekt.

Projekt Laifa Inge Karlsena, jednog od tri vodeća uzgajivača pastrva u svijetu, vrijedi pedesetak milijuna eura i predviđa uzgoj pastrva na čak desetak mjesta u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji. U rujnu će početi pokusna proizvodnja u uvalama Dubokoj, Burnjači i Lukovu Šugarju, tristotinjak metara od obale. Posao će u tom projektu dobiti tristotinjak ljudi. Duško Pilja, direktor Karlsena, ističe kako je od ribogojilišta u Suvaji naručeno 60.000 pastrva te da će, unatoč početnom neuspjehu, od toga ribogojilišta uzeti svu naručenu ribu. Navodno bi 60.000 pastrva trebao preuzeti Ledo, koji provodi program zamrzavanja pastrva.

Frane Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije