Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u ime Katoličke Crkve

Papa Franjo moli Rome za oprost zbog zlostavljanja i diskriminacije njihove zajednice

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/9
02.06.2019.
u 17:34

Takvo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima

Papa Franjo je u nedjelju u ime Katoličke Crkve od Roma zatražio oprost zbog "zlostavljanja, diskriminacije i segregacije" koje je pretrpjela ova zajednica, s čijim se članovima susreo za vrijeme posjeta Rumunjskoj.

Takvo njegovo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima. 

- U ime Crkve od Gospodina i od vas tražim oprost za razdoblje u povijesti kada smo vas diskriminirali, zlostavljali ili pogrešno razumjeli - rekao je Papa u govoru pred članovime romske zajednice u gradu Blaju u središnjoj Rumunjskoj.

Salvini, koji se često sukobljavao s Papom u pogledu migranata, prošli je mjesec gnjevno reagirao kada je Franjo u Vatikanu primio grupu Roma. Čelnik krajnje desne Lige i zamjenik talijanskog premijera tada je obećao da će zatvoriti sva romska naselja u Italiji.

Zadnja faza Papina trodnevnog posjeta Rumunjskoj bio je sastanak s pripadnicima romske manjine, koja broji između milijun i dva milijuna ljudi u zemlji od 20 milijuna stanovnika. Riječ je o siromašnoj i često jako marginaliziranoj zajednici. 

Papu Franju su dočekale i pozdravile tisuće stanovnika četvrti Barbu Lautaru, podignute duž uske ulice koju čine malene kuće stisnute jedna uz drugu.

Pošto je pozdravio obitelj s djetetom koje mu je uručilo buket cvijeća, Sveti Otac se obratio vjernicima malene kvartovske crkve te pozvao Rome da "preuzmu veću društvenu ulogu, ne strahujući pritom podijeliti i pokazati posebnosti koje ih čine takvima kakvi jesu". Pritom je podsjetio na romski "osjećaj za obitelj, solidarnost, gostoljubivost, zaštitu najslabijih u zajednici, poštivanje nadređenih te spontanost i radost življenja".

- U srcu osjećam težinu, a to je težina diskriminacije, segregacije i maltretiranja kroz koje je prošla vaša zajednica. Povijest nam govori da tolika količina zla nije bila strana čak ni kršćanima, čak ni katolicima - dodao je.

- Ravnodušnost proizlazi iz predrasuda, ona potiče ogorčenost - rekao je Papa sa žaljenjem, osudivši "riječi koje bole" i "stajališta koja siju mržnju i dovode do udaljavanja".

Procjenjuje se da se u Europi broj Roma kreće između 10 i 12 milijuna, što iznosi oko 1,2 posto stanovništva EU-a.

Ključne riječi

Komentara 28

NI
NikoCro
18:29 02.06.2019.

E moj Papa ti trebas sam sebe detronizirati

MA
Marsijanac
18:31 02.06.2019.

Ovaj papa je globalisticki agent...

ST
stomugromova
18:25 02.06.2019.

Papa mason otvoreno zagovara NWO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije