Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveti otac u skoplju

Papa Franjo: Vaša je zemlja most između istoka i zapada i točka spajanja mnogih kultura

Papa u Makedoniji
Foto: Silvije Tomašević
1/8
07.05.2019.
u 19:43

Franjo je prvi papa u povijesti koji je stupio na makedonsko tlo i u svome gotovo poetskom govoru dao potporu narodu na njegovu putu u Europsku uniju

To je prvi put da Petrov nasljednik dolazi na makedonsko tlo, a posebno sam sretan što se to događa na 25. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Sjeverne Makedonije, kazao je papa Franjo u Skoplju.

Jedinstven slučaj u Crkvi

– Vaša je zemlja most između istoka i zapada te točka spajanja mnogih kulturnih struja. Tu su svjedočanstva bizantske i otomanske povijesti, s izdržljivim tvrđavama među planinama i divnim ikonostasima antiknih crkvi koje otkrivaju kršćansku prisutnost od vremena apostola, a što pokazuje bogatstvo tisućljetne kulture. To kulturno bogatstvo je zrcalo vašeg vrijednog bogatstva – kazao je papa.

Multietnička i multireligiozna kompozicija na licu vašeg naroda, plod bogate povijesti, odraz je kompleksnih odnosa tijekom stoljeća, kazao je Franjo. Taj splet kultura i etničkih i vjerskih pripadnosti dao je mjesta mirnom i trajnom suživotu u kojem je pojedini identitet znao i mogao izraziti se i razviti bez negiranja, tlačenja i diskriminiranja drugoga.

– To može biti primjer drugima. Te posebne karakteristike su istodobno znakovite na putu veće integracije s europskim zemljama. Priželjkujem da se ta integracija razvije pozitivno za cijelu regiju zapadnog Balkana, kao i da do nje dođe u poštovanju različitosti i temeljnih prava – poručio je papa Franjo u Skoplju.

U Sjevernoj Makedoniji ljudi su različitih vjerskih pripadnosti: pravoslavci, muslimani, katolici, židovi i protestanti, kao i različitih etničkih pripadnosti: Makedonci, Albanci, Srbi, Hrvati i osobe drugog porijekla, što je stvorilo mozaik u kojem je svaki kamenčić potreban za originalnost i ljepotu ukupne slike.

– Ta ljepota bit će blistavija u odnosu na mjeru kojom ćete znati prenositi je i sijati u srcima novih generacija. Svi napori koji će se činiti kako bi različiti vjerski izrazi i različiti narodi pronašli teren zajedničkog suglasja neće biti uzaludni – kazao je Franjo.

Papa je pohvalio vlasti, Crveni križ, Caritas i nevladine organizacije u naporima da se prihvate brojni migranti.

– Na čast i ponos je takva gesta naroda – rekao je papa Franjo.

Bio je to govor ne samo potpore ulasku Sjeverne Makedonije u EU, već je gotovo zvučao poetski.

Na Trgu Makedonije papa je predvodio misu koju je koncelebrirao i sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Naime, pod Sarajevsku nadbiskupiju su kao sufraganske dodijeljene Skopska biskupija i Apostolski egzarhat za Makedoniju. A znakovito je što je prije nekoliko godina papa imenovao mons. Kiru Stojanova jedinim biskupom egzarhom, odnosno istodobnim šefom latinskog i bizantinskog obreda, što je jedinstveni slučaj u Crkvi.

“Zatvorenici virtualnosti”

Franjo je u homiliji kazao da je Gospodin došao dati život svijetu u kojem je uskost naših računa, mediokritetnost naših očekivanja i površnost naših intelektualizama. On stavlja u diskusiju naša viđenja i naše sigurnosti pozivajući nas da prijeđemo na novi horizont koji daje prostor novom načinu stvaranja realnosti.

– On je živi kruh sišao s neba: tko dođe k meni, neće biti gladan. Tko vjeruje u mene, neće biti žedan. Navikli smo jesti tvrdi kruh dezinformacije i završili smo kao zatvorenici diskreditiranja, etiketiranja i omalovažavanja. Vjerovali smo da će konformizam zasititi našu žeđ i završili smo da se ožednjavamo indiferencijom i neosjećajnošću. Hranili smo se sjajnim i snovima veličine pa smo se izgubili u zatvaranju i samoći. Pretrpavali smo se spajanjima i izgubili smo osjećaj bratstva. Tražili smo brz i siguran uspjeh, a našli smo se potlačeni nestrpljivošću i strepnjom. Zatvorenici smo virtualnosti, izgubili smo osjećaj za stvarnost – kazao je Franjo oštrim rječnikom oslikavši današnje društvo gladno brzog uspjeha koje je izgubilo kruh Isusove riječi.

U memorijalnom centru Majke Terezije Franjo je zazvao sveticu da moli za Skoplje, za narod, za njegovu Crkvu i sve koji žele slijediti Krista. Majku Tereziju, velikodušnu širiteljicu Božjeg milosrđa, kako je kazao za nju, proglasio je svetom upravo papa Franjo 4. rujna 2016. u Vatikanu. Papa je blagoslovio temeljni kamen za crkvu u spomen na albansko-makedonske svece. Molio je Gospodina za milost da i mi budemo znakovi ljubavi i nade u našemu vremenu koje poznaje toliko mnoštvo onih koji trpe bol, samoću i isključenost. Kršćani moraju biti pozorni na vapaj siromašnih, onih kojima su oduzeta prava, bolesnih, isključenih i najmanjih, rekao je papa. Na susretu s papom osim sestara milosrđa i stotinjak siromašnih za koje one skrbe bili su i rođaci sv. Majke Terezije i predstavnici različitih religija.

Ključne riječi

Komentara 5

UJ
ujo41
14:45 07.05.2019.

aj najbolje da i ostanes tamo među svojima

Avatar transdanubier
transdanubier
17:08 07.05.2019.

zanimljivo, pravoslavna crkva ni u jednoj zemlji se ne skrbi o muslimanskim emigrantima. oni nemaju karitativne ustanove. to čine sami šašavi katolici.

MA
markro3
20:43 07.05.2019.

Evo prilike skoknuti u komšiluk i čuti mišljenje bradatih mirotvorca o Stepincu i Međugorju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije