Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP priprema ovršni zakon

Za ovrhe do 10 tisuća kuna ukinuti trošak javnih bilježnika

Davor Bernardić
Davor Puklavec/PIXSELL
22.06.2017.
u 06:45

U SDP-u planiraju predložiti i da se poveća zaštićeni dio plaće ovršenika kao i tzv. walk away model za hipotekarne kredite.

Izmjene ovršnog zakona prioritet su na kojem Klub zastupnika SDP-a radi i koje će uputiti u saborsku proceduru prije ljetne stanke. Novi zakon još je u fazi izrade, ali već sada se zna da bi se predložilo smanjenje troškova ovrha za građane.

U slučajevima u kojima je vrijednost sporna, odnosno trošak je ovrhe niži od deset tisuća kuna, SDP predlaže ukidanje javnobilježničkih troškova. Po prijedlogu, to bi za ovršenike radila Fina, i to bez naplaćivanja naknade. Prema nekim procjenama, čak 90 posto građana muku muči upravo s ovrhama u iznosu do deset tisuća kuna.

Za one kojima vrijednost ovrhe prelazi deset tisuća kuna, trošak javnih bilježnika, kažu u SDP-u, trebao bi biti upola manji. Također, SDP će predložiti i da se poveća zaštićeni dio plaće ovršenika, a predložit će i neke promjene vezane uz građane koji imaju problema s plaćanjem stambenih kredita.

Predlažu tzv. walk away model za hipotekarne kredite kod kojeg bi se dug smatrao podmirenim ovrhom nekretnine čak i ako je vrijednost nekretnine niža od duga. A dužnika se više ne bi smjelo teretiti.     

Komentara 5

MI
miso
08:12 22.06.2017.

rovare protiv građana čak i po cijenu kršenja Ustava RH. SDP nema snage tome slati na kraj već predlažu parcijalne mjere koje ništa neće riješiti, kao ni Zakon o osobnom bankrotu. Sramotno ja da nemaju snage za prava rješenja!

EL
elkomadante
08:28 22.06.2017.

poltroni banaka, da rade u korist građana ? pa di toga ima ? nego, kada ce biti novih radnih mjesta da ljudi imaju sa cime placati, a ne ko ovce svake godine birati iste ?

MI
miso
08:13 22.06.2017.

Problem ovrha je nastao zbog loših vlada koje su zbog očuvanja socijalnog mira dozvolile bankama da rovare protiv građana čak i po cijenu kršenja Ustava RH. SDP nema snage tome slati na kraj već predlažu parcijalne mjere koje ništa neće riješiti, kao ni Zakon o osobnom bankrotu. Sramotno ja da nemaju snage za prava rješenja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije