Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renata Pucar

Otvorena komunikacija, povjerenje i razumijevanje ključni su elementi uspješnog mentorstva

Renata Pucar
Privatna arhiva
30.01.2024.
u 16:11

Senior menadžerica SEE za strateške projekte BAT-a Renata Pucar ove će se godine pridružiti projektu „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“ kao jedna od petnaest mentorica koje će svoje buduće mentijke usmjeriti na pravi put.

Mentorstvo se može podijeliti u nekoliko različitih vrsta, ovisno o kontekstu i ciljevima. U ovom projektu, koji se provodi već šestu godinu zaredom u suradnji časopisa Zaposlena i Večernjeg lista, fokus je na na profesionalnom razvoju mentijki u okviru određene industrije ili organizacije. Mentorice pomažu mentijkama da razviju poslovne vještine, rješavaju izazove na radnom mjestu i grade karijeru.

Renata Pucar radi u BAT-u kao senior menadžerica strateških projekata na regionalnoj poziciji koja pokriva 14 europskih tržišta. Profesionalni put započela je u Podravki, a nastavila u Tvornici duhana Rovinj. Bogato poslovno iskustvo vezuje uz razne pozicije u marketingu, najviše fokusirana na strateška planiranja, brand i portfolio management i cross markets management. Magistrala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje povremeno sudjeluje kao gošća predavačica na MBA programu.

S obzirom na to da prvi put sudjelujete u projektu, što vas motivira da budete mentorica?
Mentorstvo me inspirira već dugo budući da sam tijekom više od 20 godina karijere u velikim kompanijama uvidjela koliko je mentorstvo važno za profesionalni napredak. To sam osvijestila i na vlastitom poslovnom putu, a vidim koliko je potrebno kod mlađih kolega koje često mentoriram unutar kompanije. U BAT-u sudjelujem i u programu „Meet your mentor“ koji ima za cilj mladim ljudima koji su pri završetku studija pomoći u razvoju njihovih profesionalnih ciljeva. Svjesna važnosti podrške i mentorstva tijekom karijere, želim mladim ljudima na početku karijere pružiti oslonac i inspiraciju, te na taj način biti osoba koja će dati doprinos u njihovom profesionalnom napretku. Posebno se to odnosi na mlade kolegice s kojima se mogu poistovijetiti. Projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” smatram pozitivnim korakom u smjeru osnaživanja žena u postizanju profesionalnih ciljeva, te mi je drago kontribuirati.

Zašto je mentorstvo toliko važno?
Mentorstvo je putovanje koje obogaćuje i mentora i kandidata, svakome donosi vrijedno iskustvo, kako u profesionalnom smislu, tako i u međuljudskim odnosima. Uči nas da svatko od nas funkcionira drugačije, da moramo imati razumijevanja za drugu osobu i jedni od drugih upijati znanje i savjete koji će nam pomoći u izgradnji samog sebe. Mentorstvo nam omogućuje da gradimo neprocjenjive veze i ostvarujemo zajednički rast. Za razliku od učitelja i učenika gdje je razmjena znanja jednosmjera, kod mentorstva je i učenje i pružanje znanje obostrano. Smatram da je mentorstvo jedan od ključnih temelja za maksimiziranje liderskih potencijala, a kada su žene u pitanju nedvojbeno imaju više izazova u odnosu na muškarce. Prema navodima Forbesa, udio žena na višim seniorskim poziciajma je tijekom 2022. na globalnoj razini dostigao 32 posto, što je najviše zabilježeno, no i dalje imamo snažnu prevagu u korist muškaraca. Zato smatram da je i dalje važno poticati i unapređivati žene na liderske pozicije. Raznolikost radnog okruženja, kako u spolu tako i u drugim kulturnim obilježjima smatra se da daje veći poticaj za razvoj novih ideja i inovacija. Često muškarci i žene različito postupaju u istim poslovnim izazovima, što proizlazi iż različitih životnih iskustava, a drugačije perspektive upravo su one koje potiču pronalazak najboljih poslovnih rješenja.

Što je potrebno za uspješno mentorstvo?
Najvažnije je uspostavljanje pouzdane i podržavajuće veze između mentora i kandidata. Otvorena komunikacija, povjerenje i razumijevanje ključni su elementi uspješne suradnje. Također je važno da mentor prepozna područja u kojima kandidat treba razvijati svoje vještine i kako mu pomoći u tome. Tako kandidat stječe samopouzdanje i profesionalni rast. Važno je dozvoliti kandidatu da pokaže svoj puni potencijal, ohrabriti ga da predstavi svoje ideje, svoje načine rješavanja izazova. Na taj način od mentora može dobiti kvalitetan feedback koji će koristiti i u stvarnim poslovnim situacijama.

Jeste li vi imali mentora tijekom svoje karijere?
Imala sam mentore tijekom karijere, to su bili iskusniji kolege koji su me usmjeravali u pravom smjeru kroz poslovne izazove koji su često povezani ne samo sa izvršavanjem poslovnih zadataka i razumijevanja kako kompanija funkcionira, već i sa izgradnjom poslovne moći. BAT ulaže konstantne napore za akceleraciju liderskih sposobnosti i utjecaja ženskih menaždera. Na jedan od takvih programa „Women in Leadership” upravo sam i sama nominirana te se radujem prisustvovanju.

Što očekujete od svoje buduće mentijke?
Prije svega, nadam se da će se osjećati inspirirano, motivirano i da će osjećati da ima moju podršku tijekom cijele naše “mentorske veze”, ali i da ćemo zadržati i unaprijediti odnos i nakon završetka programa. Zaista želim da u meni vidi osobu koja će joj rado pomoći i nakon što ovaj program bude gotov, gdje god je put kasnije odnio i da će me pamtiti kao osobu koja joj je značajno pomogla u izgradnji karijere. Sigurna sam kako je mentijka motivirana osoba, otvorena za učenje i spremna na osobni razvoj. Očekujem da aktivno sudjeluje u mentorskom procesu, postavlja pitanja te bude angažirana u ostvarivanju svojih ciljeva. Dijeljenje iskustva, obostrani rast i razvoj te ugodno i motivirajuće vrijeme provedeno zajedno moja su očekivanje za obje uključene strane.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je  program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentijki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, to je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije