Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stella Nišević

Mentorstvo je posebno važno u kontekstu ženskog liderstva

Stella Nišević
Privatna arhiva
18.01.2024.
u 08:00

Stella Nišević u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” prošle se godine prvi put okušala kao mentorica, a ove godine se vraća kako bi pomogla još jednoj mladoj ženi na putu do uspjeha.

Projektom je stavljen naglasak na potrebu za potporu i osnaživanje žena kako bi one što bezbolnije uspjele ostvariti sve svoje pofesionalne ciljeve. Nerijetko se desi da mentorice na mentijke ostave neizbrisiv trag kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Uspješna regionalna voditeljica marketinga u Gorenju, Stella Nišević, ove će godine opet kao mentorica nesebično dijeliti svoje vrijeme, savjete i znanje na nekoga kome treba pomoć. Projekt je pokrenut prije šest godina, na njemu surađuju časopis Zaposlena i Večernji list, a do sada je pokazao iznimne rezultate.

Zašto je mentorstvo toliko važno u izgradnji karijere?
Mentorstvo igra ključnu ulogu u razvoju karijere jer pruža jedinstven uvid i iskustvo koje se ne može naučiti samo iz knjiga ili na radnom mjestu. Pruža priliku za učenje iz neposrednih iskustava, razvija meke vještine kao što su komunikacija i liderstvo, te pomaže u razbijanju staklenih stropova u poslovnom svijetu. Mentor može pružiti smjernice, podršku, i savjete koji su temeljeni na stvarnom iskustvu i pomoći mentiju ili mentijki da izbjegne uobičajene zamke te da se brže razvija profesionalno. Mentorstvo je iznimno važno za svakog gradi karijeru u izazovnom poslovnom svijetu, posebno u kontekstu ženskog liderstva. Kao sudionica mentorskih programa koji njeguju mentoriranje poslovnih žena, shvaćam kako ovakvi programi mentorstva omogućuju ženama da dijele svoja iskustva, što je ključno za prevladavanje specifičnih izazova u karijeri i promicanje rodne raznolikosti u poslovnom svijetu.

Imate li iskustva kao mentorica ili mentijka (izvan projekta)?
Imam iskustvo kao mentijka te kao mentorica u ovom projektu. Prvi susret s mentorstvom je bio projekt koji je bio organiziran u mojoj kompaniji Hisense Europe, bila sam u ulozi mentijke. To iskustvo mi je donijelo dodatno samopouzdanje i novu prizmu. Osim toga, trenutno sudjelujem u dva mentorska programa - Hisense Elite programu unutar kompanije te TCG Women Leadership programu gdje sam odabrana kao jedna od deset talenta TCG industrije koji imaju čast i sreću biti mentorirani od strane top menadžmenta industrije u kojoj radim. Prvo iskustvo u ulozi mentorice mi je upravo ovaj program. Veseli me mogućnost da iskustvo koje sam imala sa svojim mentorima, ja sada pružim nekome, već drugu godinu zaredom. Sviđa mi se ideja da sam u poziciji u kojoj mogu ostaviti trag u nečijoj karijeri, inspirirati i podržati druge žene na njihovom profesionalnom putu, dok kao mentijka učim od iskusnih lidera, što mi omogućava da kontinuirano rastem i razvijam se u svojoj karijeri.

Jeste li ponosni na svoju mentijku?
Kao mentorica u programu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, ponosna sam na jednu i jedinu mentijku u mojoj mentorskoj karijeri, koja je bila samo nekoliko godina mlađa od mene. Smatram da je naša slična dob bila prednost, jer smo se dobro razumjele i dijelile slične izazove. Zajedničko rješavanje problema i razmjena iskustava bili su obostrano korisni. Posebno sam ponosna na nju jer je kroz našu suradnju ostvarila značajan napredak u svojoj karijeri, što potvrđuje vrijednost ovog programa.

Što biste rekli, što mentijkama najviše daje vjetar u leđa?
U kontekstu mentorstva među ženama, mentijkama najviše koristi osjećaj zajedništva, podrške i poticaja. Razumijevanje i dijeljenje sličnih profesionalnih izazova stvara snažnu vezu i osnažuje žene da budu ambiciozne i postižu svoje ciljeve. Kao mentorica, vidim koliko je važno pružiti tu podršku, ohrabrenje i pristup resursima koji pomažu mentijkama da se suoče s izazovima i iskoriste prilike koje im se otvaraju. Osnaživanje kroz dijeljenje osobnih iskustava i savjeta ključno je u davanju “vjetra u leđa” za njihov profesionalni razvoj.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je program za studenice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentjki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, to je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije