Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Breda Ivanović

Vjerujem u sve veću važnost mentorstva

Breda Ivanović
Ines Novković
19.01.2024.
u 12:32

Breda Ivanović, direktorica ljudskih resursa u Price Waterhouse Coopersu, ove se godine po prvi puta pridružuje projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” kao mentorica.

Breda će sa svojim bogatim iskustvom u mentoriranju doprinijeti ideji cijelog projekta, koji je pokrenut na inicijativu Ane Gruden, glavne urednice časopisa Zaposlena i koji u suradnji s Večernjim listom već šestu godinu zaredom pomaže ženama koje žele iskoristiti svoj puni potencijal i napredovati u karijeri. Ovo je izvrsna prilika za povezivanjem sa uspješnim ženama koje svoje znanje i vrijeme nesebično dijele s onima kojima treba pomoć, a osim toga zajedno se stvaraju profesionalne mreže kontakata koji itekako mogu pomoći u izgradnji karijere.

S obzirom na to da prvi put sudjelujete u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, koja su vaša očekivanja?
Kao mentorica u projektu "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama" očekujem da ću pružiti podršku ženama (mentijkama) u njihovom profesionalnom razvoju i u postizanju njihovih ciljeva. Mentorstvo je uvijek prilika za stvaranje dugotrajnih veza i povezivanja među ženama. Voljela bih da dijeljenje mog znanja, iskustva i kompetentnosti bude korisno za mentijke i njihov profesionalni razvoj. Nadam se da ću biti i inspiracija mladim ženama u njihovom traženju puta i u otkrivanju potencijala za koje čvrsto vjerujem da posjeduju. Uvjerena sam da svako iskustvo i mentorici daje mogućnost za razvoj i da nas svaki takav odnos obogaćuje.

Zbog čega ste se odlučili sudjelovati u ovom projektu?
Odlučila sam sudjelovati u ovom projektu iz nekoliko važnih razloga. Prvo i najvažnije, poučena kroz vlastito iskustvo i kroz rad s ljudima vjerujem da je mentorstvo jedan od važnijih načina i alata za razvoj i podršku, te da utječe kako na profesionalni tako i na osobni razvoj. U ovom programu smo usredotočeni na mentorstvo žena u profesionalnom svijetu, gdje sva istraživanja još uvijek pokazuju da je broj žena na vodećim pozicijama puno manji od očekivanog. Kroz mentorstvo, žene mogu dobiti podršku, savjete i smjernice od iskusnijih kolegica koje su već prošle kroz slične izazove i prepreke. Također, mentorstvo pruža priliku za razmjenu znanja i iskustava, što može biti vrlo inspirativno i motivirajuće. Kao mentorica i osoba koja niz godina radi u korporaciji na razvoju ljudi, imam priliku podijeliti sa ostalima što je bilo uspješno a s čim se još uvijek “borimo”. Svaki odnos u coachingu ili mentoringu je „dvosmjerna ulica“. Ukratko, odlučila sam sudjelovati u projektu Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama jer vjerujem u sve veću važnost mentorstva i na taj način mogu barem malo pridonijeti, a ne ostati samo na uvjerenju. 

Sudjelovali ste na zadnjem sastanku prošlogodišnjeg ciklusa ovog projekta, kako vam se svidjelo?
Smatram da je moja uloga voditeljice ljudskih potencijala, naravno, uz pomoć mog, tima izrazito važna. Godinu za godinom nas motiviraju ljudi koji su nas spremni podržati i dijeliti s nama svoja iskustva, te pokazati da je rad s ljudima unutar tvrtke jednako važan kao i rad s klijentima. Ta energija i suradnja je moja motivacija. A tu istu povezanost i povjerenje sam osjetila i na zadnjem sastanku prošlogodišnjeg ciklusa. Niz prekrasnih mentorica (neke poznajem i pratim godinama) i trenutak kada su se mentijke osvrnule na sve što su uspjele (ili ne) napraviti u tom razdoblju. Tu se vidio i ponos i njihovo samopouzdanje kao motivacija za daljnji rad.

Jeste li vi imali mentora tijekom svoje karijere?
Moji mentori i mentorice su zaista zaslužni za dugogodišnju motivaciju koja me i danas pokreće. Zaslužni su i za moje prihvaćanje niza izazova i poticanje želje za stalnim učenjem i napredovanjem. Njihova podrška, ohrabrenje i vjera u mene i moje potencijale uvijek mi je bila jako važna. Često su vjerovali u mene više nego što sam vjerovala sama u sebe - u tome je čar pravog mentora. Imala sam sreću da su moji mentori bili spremni podijeliti sa mnom neku drugu perspektivu ili rekli bi “širu sliku”, koju zbog raznih razloga u nekom trenu nisam bila sposobna vidjeti. Osjećaj podrške, međusobnog povjerenja i poštovanja je i nakon svih godina još uvijek tu, nevezano o tome radi li se o jednom pitanju, provjeri razmišljanja ili razvojnom planu koji iziskuje više vremena i posvećenosti. 

Što mislite, koja vaša vještina može najbolje pomoći budućoj mentijki?
Rekla bi da je to “sposobnost staviti se u tuđe cipele” prije donošenja nekog suda i stjecanja percepcije. Nije uvijek lako tako postupiti, no ako posjedujemo neku poniznost i svijest da ne znamo što se s osobom događa dok ne pričamo s njom, ne znamo koje su njezine vrijednosti ili uvjerenja, onda možemo biti radoznali i otvaramo vrata za bolje povezivanje i bolji razvoj te osobe. 

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućit ćemo program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentijki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, što je i suština mentorstva.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zaposlena.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije