Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA S PREDRASUDAMA Lidija Bogdan iz Kotoribe izvrsna je učenica, te istražuje povijest svoga naroda

Osmašica Lidija odlikašica tamo gdje Roma jedva ima

07.05.2009.
u 20:08

Lidija Bogdan,16-godišnja učenica 8.b razreda OŠ Kotoriba, trebala je još prije godinu dana završiti osnovnu školu. No, ponavljala je jedan razred na početku školovanja.

– Nije mi žao jer sam na taj način bolje upoznala hrvatski jezik i uvjerila se da mi nitko neće poklanjati ocjene, već da se za svaku od njih trebam izboriti. Iz četvrtog u peti razred prešla sam kao odlična učenica, a odlikašica sam sve do osmog – kaže djevojka o kojoj njezini učitelji imaju samo riječi hvale.

Bijeg iz petog razreda
Lidija je jedna od rijetkih učenica romske nacionalnosti koja je uopće došla do osmog razreda. U ovoj školskoj godini u prvi razred upisana su 282 romska djeteta, a u osmom ih je samo 49. Od 332 učenika koji su se prije sedam godina upisali u osnovnu školu, danas su u sedmom razredu samo 72, što je manje od 22 posto! Najviše ih školu napušta u petom i šestom razredu. Roditelji ih jednostavno prestanu slati u školu iako time krše zakon. Država prelazi preko toga. U osnovnim školama trenutačno je 1420 Roma, u srednjim školama 80, a među njima samo jedan gimnazijalac.

– Ne želim da mi netko nešto poklanja, na što su navikli oni moji sunarodnjaci koji samo čekaju da im drugi pomažu – kaže Lidija, koja je istraživala i prošlost Roma u Kotoribi.

– Provodila sam ga pod nadzorom učiteljice povijesti Romine Volar s kojom sam se prvotno dogovorila da istražujem prošlost Židova, no kasnije mi je sinulo da bi prvo trebala upoznati prošlost svoga naroda, o kojoj mi Romi u Kotoribi vrlo malo ili gotovo ništa ne znamo. Učiteljica i drugi iz naše povijesne grupe u knjižnici su mi pomogli tražiti literaturu, koje ima vrlo malo. Mučila sam se jer nemam internet, pa sam ispitavala ljude po selu. Obradila sam običaje kao što su romski sud i prošnja – kaže Lidija.

Otkriva kako romski sud određuje je li neka osoba u pravi ili krivu. Sastoji se od nekoliko starijih osoba, najčešće muškaraca.

Okupljaju se na otvorenome kako bi svi mogli prisustvovati. Najprije postavljaju trik pitanje, zatim pozivaju Boga, te donesu njegovu sliku i postave je na neki oslonac. Osoba koja smatra da je u pravu mora pred slikom prisegnuti da je, sve što kaže istina.

Svete u menopauzi
– Tada do te osobe dolaze žene koje su ušle u menopauzu, jer se one smatraju svetima, pa ga počnu psovati i govoriti da će mu se kroz mjesec dana dogoditi neko zlo, nesreća ako je lagao. Ako je govorio istinu, to se neće dogoditi – kaže Lidija. Prema nekim podacima, Romi u Međimurju borave već 400 godina. Danas njih oko 7000 živi u 12 zasebnih naselja. Većina ih govori jezikom koji nazivaju bajaškim.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije