Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA:

Oružje samo ako je život ugrožen

oružje
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
30.11.2016.
u 21:51

Da bi se moglo posjedovati oružje osoba će morati dokazati da joj je osobna sigurnost ugrožena

Vlada će na sutrašnjoj sjednici Vlade usvojiti konačni prijedlog Zakona o nabavi i registraciji oružja građana kojim će se pooštriti kriteriji za posjedovanje oružja.

Dobna granica za civile ostaje 21 godina, ali da bi se moglo posjedovati oružje osoba će morati dokazati da joj je osobna sigurnost ugrožena. Kao dokaz osobne ugroženosti onaj tko želi posjedovati oružje morat će navesti konkretne prijave napada ili prijetnji koje su prijavljivane policiji i koje su zabilježene u policijskim evidencijama. 

Mišljenje o tome postoje li kod osobe koja je podnijela zahtjev za nabavu oružja radi osobne sigurnosti opravdani razlozi za nabavu oružja daje povjerenstvo koje imenuje ministar nadležan za unutarnje poslove, navodi se u prijedlogu konačnog zakona. 

Za osobu koja ima važeći oružni list za oružje koje je ranije nabavila na temelju izdanog odobrenja za nabavu oružja, pri svakom slijedećem zahtjevu za izdavanje odobrenja za nabavu oružja neće se provoditi postupak za utvrđivanje uvjeta potrebnih za posjedovanje oružja, izuzev provjere podataka o eventualnom vođenju postupaka i osuđivanosti za određene prekršaje i kaznena djela i utvrđivanja postoji li opravdani razlog za nabavu oružja.

Postupak utvrđivanja općih i posebnih uvjeta, izuzev uvjeta zdravstvene sposobnosti, neće se provoditi niti kod produženja važenja oružnog lista, navodi se u konačnom prijedlogu zakona koji predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova.

>> Vlada predlaže ponovnu odgodu isplate otpremnina policajcima koji odlaze u mirovinu

Komentara 27

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
22:18 30.11.2016.

Vlada trenira strogoću na granici populizma, dok sa druge strane odeš na tečaj za lovca, obaviš liječnički pregled, i nabaviš arsenal oružja.

PP
pp
23:45 30.11.2016.

Najstrasniji tirani i diktatori u ljudskoj povijesti su ogranicavali pravo običnim ljudima da posjeduju oruzje. Protiv.

SD
sdpesticid
22:48 30.11.2016.

Za osobu koja ima važeći oružni list za oružje koje je ranije nabavila na temelju izdanog odobrenja za nabavu oružja, pri svakom slijedećem zahtjevu za izdavanje odobrenja za nabavu oružja neće se provoditi postupak za utvrđivanje uvjeta potrebnih za posjedovanje oružja, izuzev provjere podataka o eventualnom vođenju postupaka i osuđivanosti za određene prekršaje i kaznena djela i utvrđivanja postoji li opravdani razlog za nabavu oružja. - - ovo je diskriminacija. ne treba mi niti imam oružje ali eto, primjetih. diskriminacija čista kao suza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije