Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRIMJERENO

Orban na stranačkom sastanku s kartom Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske!

Foto: Viktor Orban/Facebook
17.12.2019.
u 12:45

Ovo nije prvi puta da iz Budimpešte dolaze ovakve neprimjerene objave

Mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva stranke pred povijesnom kartom Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. Karta je, čini se, stalna postava u prostorijama te najjače mađarske političke stranke, a fotografiju sastanka na svom Facebook profilu objavio je i sam Orbán.

Ovo nije prvi puta da iz Budimpešte dolaze ovakve neprimjerene objave. U lipnju je Međunarodni ured za informiranje kabineta Viktora Orbána ilustraciju "velike Mađarske", Nagy-Magyarország, koju komadaju ruke i grabe njezin teritorij kako bi obilježili Dan nacionalnog zajedništva, spomendana  uvedenog  2010. kako bi se obilježilo Trianonski mirovni ugovor koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu.

Po odredbama ugovora Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Tada su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kazali kako je Republici Hrvatskoj neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima. Komentare iz Hrvatske i Mađarske o spornoj karti na sastanku stranačkog vrha Fidesza koji je vodio mađarski premijer objavit ćemo čim pristignu.

Povijesne karte postoje u svim državama, one se čuvaju u arhivima, muzejima, objavljuju u povijesnim udžbenicima, ali kad se izlože u političkom kontekstu, što stranački skup nesumnjivo jest, nisu neutralan povijesni izvor, već neminovno dobivaju političku konotaciju i šalju određenu političku poruku.

VIDEO Orban i Plenković u Osijeku

Ključne riječi

Komentara 163

OO
oo8787
14:44 17.12.2019.

Svi stavljaju velike karte vlastite države, samo se Hrvatska vlada srami otetog dijela hrvatskog teritorija.

DU
Deleted user
14:58 17.12.2019.

Imam kartu Hrvatske za vrijeme kralja Tomislava. Zauzima pola Balkana, kako neprimjereno od mene...

U
U
13:47 17.12.2019.

Ovo lito sam na raskrisju zaustavija promet i madarske turista izvadija iz auta i odlipija im naljepnicu velike madarske na autu. Pitanje kako oni prolaze granicu a vec je bilo u medijima vezano za njihove naljepnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije