Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Poljska, Mađarska i Češka protive se totalnoj ekologizaciji

klimatske promjene
Foto: REUTERS
1/5
13.12.2019.
u 06:00

Čelnici 27 država članica okupili su se na summitu u zgradi Europa na kojoj je Greenpeace oglasio klimatsku uzbunu

Tridesetak aktivista Greenpeacea popelo se na zgradu Europa u Bruxellesu u osvit okupljanja europskih državnika te bakljama i golemim transparentom koji prikazuje planet Zemlju u plamenu apeliralo na “klimatsku uzbunu”.

Premijeri i predsjednici 27 država članica okupili su se u toj zgradi kasno poslijepodne, nakon što je policija već privela većinu zelenih aktivista i osigurala visoko štićenu zgradu, kako bi na summitu koji je trajao dugo u noć usvojili zaključke o klimatskoj neutralnosti Europe do 2050. godine. No Poljska, Mađarska i Češka do zadnjeg su trena imale prigovore na ambiciozan plan totalne ekologizacije svih sfera gospodarstva u EU, tražeći da im se obeća stotinjak milijardi eura financijske pomoći za prelazak s tradicionalne industrije koja se oslanja na fosilna goriva na novu, zelenu i čišću, ali katkad i neizvjesniju i skuplju.

Šokantna akcija

Aktivisti Greenpeacea stigli su pred zgradu Europa u starom vatrogasnom vozilu, pa uz pomoć ljestava poslali svojih 28 penjača na pročelje, odakle su spustili golemi transparent, a potom i zapalili baklje, stojeći na proširenjima na pročelju. Promet u jutarnjoj gužvi bio je zaustavljen, neki su se prolaznici prestrašili… Ali zeleni aktivisti poslali su poruku:

– Svijet je u plamenu, a naše vlade puštaju da izgori. Nije dovoljno da se obvežu da će EU postati klimatski neutralna do 2050. jer premijeri i predsjednici koji su ovdje danas u Bruxellesu do tada će biti daleka prošlost. Bitno je da sada, dok su na vlasti, poduzmu hitne mjere – izjavio je direktor Greenpeacea EU Jorgo Riss.

Sve se to događalo dan nakon što je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila tzv. Green Deal, ambiciozan europski zeleni plan, i na dan kada novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel tretira temu postizanja klimatske neutralnosti EU kao prioritet prvog summita kojim predsjeda. Iz njegova tima suradnika komentirali su šokantnu akciju Greenpeaceovih aktivista ovim riječima: “Rijetko kad su tako bliski bili stavovi napadača i onih koji su se našli pod njihovom opsadom.”

Financijski okvir bitan za RH

Summit je u trenucima zaključenja ovog izdanja još trajao pa se ishod još nije znao. Češki premijer ušao je uz snažne zahtjeve da se i nuklearna energija izrijekom spomene u zaključcima kao poželjna na putu prema klimatskoj neutralnosti EU, što je bilo neprihvatljivo nekim zemljama koje su nesklone nuklearkama, poput Austrije, ali i Njemačke.

– Hrvatska je jako dobra u ispunjavanju dosadašnjih europskih ciljeva kad je riječ o zaštiti okoliša. Međutim, sada moramo vidjeti koliko pojedine grane hrvatskog gospodarstva i industrije trebaju učiniti na modernizaciji. Ovo je globalni fenomen i globalni problem koji moramo zajednički rješavati – rekao je premijer Andrej Plenković na ulasku na summit.

Druga velika tema sinoćnjeg dijela summita bila je politička rasprava o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), sedmogodišnjem proračunu EU koji će odrediti ambicije EU do kraja 2027. godine. Ne očekuje se da će VFO biti dogovoren na ovom summitu, no za Hrvatsku je to bitno ne samo zbog toga što kroz njega želi osigurati što povoljnije financiranje kroz kohezijske, fondove za poljoprivredu, ali i nove fondove za sigurnost vanjske granice, nego i stoga što će kao predsjedateljica od 1. siječnja imati važniju ulogu u pregovorima o VFO-u. Ne najvažniju, jer te pregovore u nekom trenutku preuzima šef Europskog vijeća Charles Michel, ali: – I za Michela i za nas dosta su zahtjevni izazovi u danima koji dolaze – rekao je premijer Plenković.

Komentara 8

ZA
Zapadnjak
07:03 13.12.2019.

Fascinantno mi je kako zelenbaci iskljucivo prosvjeduju na zapadu i prozivaju iskljucivo protiv zapadnih vlada, a cinjenica je (uz nekoliko casnih iznimki, kostarika, butan i slicno) da se jedino europa i sjeverna amerika krecu u manje-vise dobrom smjeru kad je u pitanju zastita klime...

I1
ing-12345
21:35 13.12.2019.

Znači Plenković je još jednom izdao i prodao Hrvatsku briselskim ludim birokratama.

AA
aabbcc
00:57 14.12.2019.

Trebalo bi to da vazi samo za drzave koje su svoja jeftina fosilna goriva davno iscrpile i potrosile kao Njemacka, Francuska, V.B ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije