Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupališni turizam

Opjevane toplice za dušu, tijelo i - ženske probleme

Bjelovarsko-bilogorska županija
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/9
13.07.2018.
u 12:07

Osim rehabilitacije, rekreacije i wellnessa, voljeli bismo ponovo aktualizirati liječenje neplodnosti, kažu u Daruvarskim toplicama

Kupališna je sezona odavno otvorena, a za sve one koji već ne uživaju kupajući se u Jadranskom ili nekom drugom moru, na izbor imaju poprilično široku kupališnu ponudu i u Bjelovarsko-bilogorskoj županije. Namjernike čeka čak šest kupališta. Najprije treba spomenuti bjelovarski bazen koji je ovogodišnju kupališnu sezonu započeo nakon financijski poprilično izdašne obnove s 2,6 milijuna kuna.

Rezultat su, među ostalim, i novo dječje igralište, ali i potpuno obnovljene svlačionice. Posebno su zanimljivi sportski tereni na kojima će se održavati badminton, odbojka, stolni tenis i to sve na novom travnjaku i pijesku, a ove godine su dobili i dugoočekivane suncobrane i ležaljke.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Posebna su zanimljivost na bazenu murali na zidovima tribina koje je oslikao amsterdamski dvojac „Karski and Beyond“ koji su bjelovarski bazen oslikali netom nakon su u Rusiji oslikavali murale u povodu Svjetskog prvenstva u nogometu. U neposrednoj blizini Bjelovara, u Klokočevcu, bazen je u sklopu Vita Nove, doma za umirovljenika koji je spas za sve one koji i kišnim ili hladnijim danima žele zaplivati. Malo mjesto Šandrovac može se također pohvaliti bazenom, i to, uz bjelovarski, olimpijskim s raznim rekreativnim sadržajima poput poligona za minigolf, igralištem za odbojku u pijesku, igralištem za tenis, košarku i mali nogomet. 

Ultramoderni kompleks

Bazen je nedavno potpuno obnovljen,  unutrašnjost obložena posebnom specijalnom folijom koja sprečava nastanak mikroorganizama i algi, a postavljeni su novi filtri, ventili i dovodne cijevi.

U Daruvaru je 2008. sagrađen Termalni vodeni park Aquae Balissae – vodena oaza jednog od najljepših malih gradova kontinentalne Hrvatske

Turistički domaćini Bjelovarsko-bilogorske županije ponosni su i na bazen u Velikom Grđevcu. Kad putnik namjernik u središtu Velikog Grđevca skrene prema Velikoj Barni, odnosno Grubišnom Polju, ništa ga ne može pripremiti na ono što ga čeka iza prvog zavoja. Pogled puca ne ultramoderni kompleks bazena i igrališta koja su u kontrastu s okolicom i izaziva nevjericu da u malom, ruralnom mjestu može postojati takva građevina. Bazeni su posebni iz najmanje dva razloga – njihova se gradnja financirala novcem iz fondova EU, a zahvaljujući solarnim panelima koji griju vodu, kupališna sezona počinje već sredinom svibnja, a završava krajem rujna, pa čak i u listopadu.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Uz bazen za velike i male, tu je i hidromasažni bazen, zatim veliko dječje igralište, igralište za tenis i odbojku. Sve je napravljeno prema najvišim standardima dostupnima na tržištu: parkiralište s pedeset mjesta, ali i uređene staze koje vode do parkirališta ispred Općine i Osnovne škole, koja time sastaju sastavni dio kompleksa bazena. Na koncu, riječ je o širem turističkom projektu koji povezuje Kulturni centar “Mato Lovrak” te obližnju ŠRC Kukavicu s bazenima i tako nudi zaokruženu ponudu za cjelodnevni boravak posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

Grubišno Polje, na 269 km četvornih, površinom je najveća samoupravna jedinica u županiji

No, najpoznatija i glavna zvijezda kupališne ponude Bjelovarsko-bilogorske županije svakako je i dalje Daruvar. Za one koji se žele odmoriti i napuniti baterije u ljekovitoj vodi, tu su Daruvarske toplice, s tradicijom koja seže još od rimskog doba. Preko puta je modernije zdanje, Termalni vodeni park, koji cilja na publiku željnu zabave i avanture. TVP ujedno je i objekt s najviše vodenih površina, a nosi naziv „Aquae Balissae“ što znači “jaka vrela”. U prapovijesti su ovaj prostor pokrivale velike kulture poput starčevićanske, sopotske i vučedolske. Zahvaljujući termalnim vrelima, ovaj prostor nakon rimskog osvajanja i osnivanja provincije Panonije dobiva status municipija te poslije ovdje nastaje naselje pod imenom Aquae Balissae.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ovo urbano odmaralište tada posjećuju rimski carevi, legionari i građani iz svih dijelova Rimskoga Carstva. Ovu je tradiciju nastavio grad Daruvar. Godine 2008. sagrađen je Termalni vodeni park Aquae Balissae – vodena oazu najljepšeg malog grada kontinentalne Hrvatske. Vodeni park koristi isključivo geotermalnu vodu čija je prosječna temperatura 32 stupnja, kojom se nastavlja tradiciju liječenja i uživanja dugu više od dvije tisuće godina. Bazenska voda mora biti bistra, čista i mora ispunjavati postavljene zahtjeve kvalitete. Termalni vodeni park je smješten u samom srcu grada Daruvara, svega 300 metara udaljen od glavnog gradskog trga. Sadrži mnoštvo ekskluzivnih sadržaja koji zadovoljavaju želje i potrebe svih generacija, a odmah do njega nalaze se nadaleko poznate Daruvarske toplice.

Na devet i pol hektara

Turizam je razvijen zahvaljujući očuvanom okolišu i optimalnom spoju prirodnih čimbenika i najsuvremenijih postupaka kod liječenja reumatskih bolesti, medicinske rehabilitacije i sportske rekreacije. U ovome gradu lječilištu, antičkog imena Aquae Balissae, prve su kaptaže izvora ljekovite vode uređene 288. godine prije Krista, a temperatura im je u prosjeku 46,7 stupnjeva Celzijevih. Upravo zbog prirodnih blagodati Daruvar razvija poseban oblik zdravstvenog turizma. Daruvarske su toplice specijalizirane za liječenje reumatskih bolesti, provođenje medicinske rehabilitacije, rekreacije i zdravstvenog turizma, te imaju dugu tradiciju u liječenju uporabom prirodno ljekovitih čimbenika – termalna voda i mineralno blato. Nedavno su toplice prošle kroz rekonstrukciju pa se sada tamo nalazi velebno izdanje hotela Termal koji nije jedini novitet u Daruvarskim toplicama, već bi se tom imenu mogla polako vratiti i stara slava.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ravnateljica Mira Zakora željela bi, kaže, specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju vratiti pomalo zaboravljenu tradiciju liječenja ginekoloških bolesti i neplodnosti. Taj program koji je nazvan „Radost života“ seže čak iz 1960. godine. Osim što, dakle, provodimo medicinsku rehabilitaciju i nadopunjujemo se rekreacijom, wellnessom, ponudama sportskih aktivnosti i zdravstvenog turizma, voljeli bismo i zbog termalne tople vode, kao i zbog termalnog blata, tzv. fanga, ponovo aktualizirati upravo taj segment liječenja neplodnosti – kaže ravnateljica Mira Zakora.

Daruvarske toplice smještene su u srcu Daruvara i Julijeva parka
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Isto tako, dodaje, napravljen je i idejni projekt gradnje novog objekta depandanse, koji bi bio namijenjen turistima koji bi u Daruvarske toplice došli mimo HZZO-a, no, naravno, prvo treba razmišljati o osiguravanju sredstava za takvu gradnju.

Inače, tradicija Daruvarskih toplica seže čak dvije tisuće godina u prošlost, a poznata je ponajprije kao lječilišna turistička destinacija. Devet i pol hektara zemljišta na kojem se prostiru Daruvarske toplice nad termalnom ljekovitim vodom u zaštićenom parku kao kulturno dobro zapošljava oko 250 zaposlenika te sadrži hotel s lječilišnim sadržajima koji je sagrađen 1980. godine. Također, iznimno poznata je depandansa Arcadia s terasom proglašenom jednom od 100 najljepših restorana u republici Hrvatskoj koji je postao simbol Daruvara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije