Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za novi život

Ogiju (48) liječnici su istovremeno transplantirali srce i jetru: 'Odlučio sam se boriti'

Konferencija za medije u KBC Zagreb nakon uspješne kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno
Robert Anic/PIXSELL
08.05.2023.
u 10:18

Pločanin Ogi, prisjetio se perioda u kojem je zbog rijetke bolesti završio na transplantaciji koja se do tada nikada nije obavila u Hrvatskoj.

Ogi Šutić (48) iz Ploča, prva je osoba u Hrvatskoj kojoj su liječnici istovremeno transplantirali srce i jetru. Ogi je, zahvaljujući liječnicima KBC-a Rebro, pobijedio amiloidnu transtiretinsku kardiomiopatiju, vrlo rijetku bolest od koje boluje još 10 ljudi u Hrvatskoj. Radi se o rijetkoj i neistraženoj bolesti koja uzrokuje taloženje proteina amiloida u organima.

Liječnici nisu imali mnogo iskustva u liječenju ove bolesti te je Ogi dobio lijekove koji su vrlo kratko bili na tržištu, a uz to je uzimao i eksperimentalne lijekove. Nadali su se da će to zaustaviti napredak bolesti, međutim, kada se to nije dogodilo, stavljen je na hitnu listu za transplantaciju.

- Jedne noći, nakon četiri mjeseca čekanja, bio je 4. siječnja, doktor je ušao u sobu, upalio svjetlo, probudio me i upitao jesam li spreman. Ja sam mislio da je jutro, da me budi za doručak i čudio sam se kako je već vrijeme za doručak, a ja još nisam naspavan. Rekao sam mu pa dobro, ako baš moram. On se na to iznenadio, rekao mi je kako to mislim ako baš moram, pa ovo smo čekali cijelo vrijeme. Tad sam shvatio o čemu priča - prisjetio se Ogi za 24sata.

Operacija je trajala 15 sati, a kao kombinirana transplantacija srca i jetre bila je prva takva u Hrvatskoj, a treća u Europi. Prvo su mu presadili srce,a potom jetru. Operacija se odvijala u dvije faze, a organi su stigli odvojeno, helikopterom iz Njemačke. Operacija je bila uspješna, ali tjedan dana nakon operacije došlo je do komplikacija, dogodilo se akutno odbacivanje jetre, ali liječnici su to uspješno zaustavili. Nakon pet mjeseci provedenih u bolnici, tim iz Rebra mu je pružio potporu te su prolazili kroz sve za što je smatrao da bi mu moglo stvarati poteškoće kad dođe kući. Sada, četiri mjeseca nakon operacije, zahvalan je KBC-u Rebro i kardiologiji na podršci i pomoći i svojoj obitelji kojoj je obećao da će se boriti.

"Bilo mi se zaista teško odlučiti za transplantaciju. Ja sam imao dvojbi oko toga kojim putem krenuti u liječenju, izabrati transplantaciju ili se odlučiti na to da ostatak života provedem s obitelji i prijateljima najbolje što mogu. Međutim, supruga mi je rekla da sam dužan djeci pokušati učiniti ono što mogu i boriti se", zaključuje Ogi.

>> VIDEO Capak: Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije