Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji idu u Gruziju na natjecanje

Održan je 4. državni turnir mladih prirodoslovaca

4. državni turnir mladih prirodoslovaca
16.01.2018.
u 10:34

Ovo natjecanje predstavlja kvalifikacije za izbor učenika koji će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji će se održati u gradu Tbilisi, Gruzija, od 15. do 12. srpnja 2018.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održan je 4. državni turnir mladih prirodoslovaca. Ovo je najveće eksperimentalno natjecanje iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Natjecanje se odvijalo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a na njemu je sudjelovalo 12 najboljih učenika i učenica iz cijele zemlje.

Ovo natjecanje predstavlja kvalifikacije za izbor učenika koji će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji će se održati u gradu Tbilisi, Gruzija, od 15. do 12. srpnja 2018. Na natjecanje se prijavilo više od sto učenika, a njih 58 je poslalo svoje znanstvene radove i ušlo u konkurenciju za sudjelovanje na Državnom turniru.

Na temelju ocjena nezavisnih recenzenata, odabrano je njih 12 koji su ove subote odmjerili snage u finalu ovog turnira, a najboljih šest dobit će priliku predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju. Organizator ovog natjecanja je studentska neprofitna udruga Istraživački centar mladih koja organizira i pripremu te sudjelovanje hrvatskih učenika na Međunarodnom turniru.

Dosad su naši učenici tri puta sudjelovali na međunarodnom natjecanju i postigli sjajne rezultate osvojivši zlatnu, srebrnu i brončanu medalju. Nadamo se da će i ove godine biti jednako uspješni. Ove godine svoje je znanje imalo priliku pokazati troje učenika osnovnih škola, troje učenika iz strukovnih škola te šest gimnazijalaca.

Bilo je ukupno pet djevojaka i sedam mladića koji su na ovo natjecanje stigli iz različitih krajeva Hrvatske: Pule, Požege, Ivankova, Varaždina, Karlovca, Krapine i Zagreba. Učenici su na državnom turniru pisali test koji provjerava njihove sposobnosti logičkog zaključivanja i znanstvenog načina razmišljanja, a potom su prezentirali svoja rješenja i o njima raspravljali s drugim učenicima u takozvanim "znanstvenim borbama".

Njihovu je prezentaciju pratilo i ocjenjivalo šest sudaca. Najbolji je bio Grgur Premec, učenik zagrebačke XV. gimnazije koji je proučavao zvuk koji nastaje prilikom puhanja u bocu. Drugo mjesto osvojio je Luka Mikšić iz Gimnazije Karlovac predstavivši svoj rad iz područja dendrokronologije, a treća je bila učenica zagrebačke V. gimnazije, Elena Lukačević, koja je proučavala svojstva granuliranih materijala. Uz njih, priliku za sudjelovanje na Međunarodnom turniru dobit će i Marko Šarić, Andrej Todić te Ana Ćenan koji su također bili među šest najboljih na ovogodišnjem turniru. Simbolične nagrade za učenike i mentore pomogli su osigurati knjižara VBZ, antikvarijat i knjižara Jesenski i Turk te zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, a put naših mladih prirodoslovaca u na međunarodno natjecanje u Gruziju ove su godine podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te tvrtka Comping.

4. državni turnir mladih prirodoslovaca
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije