Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrađeni projekt Zagreba

‘Mladi za mlade’ osvojio drugo mjesto na svijetu

Foto: Igor Soban/PIXSELL
04.01.2018.
u 12:44

Radionice za srednjoškolce održavaju se u zagrebačkim školama u sklopu programa “Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe”

Zbog činjenice da su poremećaji mentalnog zdravlja mladih rastući problem društva i spadaju u jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, pokrenut je projekt “Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe”.

Uz potporu Grada provodi ga Dom zdravlja Zagreb – zapad te Međunarodna udruga studenata medicine, a cilj im je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, ali i smanjenje stigmi prema mentalnim poremećajima te povećanje brige prema mladima. To je nužno, kažu, s obzirom na to da brojke pokazuju da je suicid drugi uzrok smrtnosti u adolescenata, a statistike pokazuju i da se više od 50 posto psihijatrijskih bolesti u odrasloj dobi razvilo za vrijeme adolescencije.

Mladi za mlade

– Želimo potaknuti rano otkrivanje poremećaja i ranu intervenciju te razvoj mehanizama kojima se mentalno zdravlje mladih može osnažiti i tako prevenirati poremećaje – objašnjava Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo koji je u sklopu projekta pokrenuo niz aktivnosti. Tako su zagrebački srednjoškolci uključeni u radionice koje ih potiču na rad na sebi, a bave se temama kao što su poremećaji u prehrani, međuvršnjačko nasilje, poteškoće s učenjem... Nije riječ o jednokratnoj aktivnosti, već o ciklusu od osam radionica u koji su uključeni i nastavnici te stručni suradnici u školama.

– Projekt se provodi pod sloganom mladi za mlade pa radionice za učenike drže studenti medicine i psihologije za koje je organizirana edukacija – kaže Šentija Knežević te dodaje da je posebnost projekta što su ga verificirali Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt je osvojio drugo mjesto na svjetskom natjecanju u Meksiku gdje se ocjenjivalo 10 najboljih projekata te vrste u svijetu, a dobio je i Rektorovu nagradu iz područja biomedicine i zdravstva.

Veliki simpozij

U dvije godine projekt je polučio izvrsne rezultate, a u 2017. je zaključen simpozijem “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te” na kojem su stručnjaci donijeli zaključke za nastavak projekta.

Pogledajte galeriju: Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije