Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WePark

Mladi Zagrepčanin osmislio aplikaciju koja će riješiti kaos s parkiranjem

Karlo Starčević osmislio je aplikaciju WePark
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
28.12.2017.
u 08:23

Za sada u sustav mogu primiti garaže i parkinge koji imaju rampu jer na nju moraju staviti svoj uređaj za očitavanje ulazaka i izlazaka

Kada želi pronaći parkirno mjesto, vozač samo treba upaliti aplikaciju na pametnom telefonu i ona učini sve ostalo. Pronađe slobodno mjesto, rezervira ga i navigira vozača do njegove lokacije. Sve to omogućuje nova aplikacija WePark koju je osmislio mladi Zagrepčanin Karlo Starčević.

Na obostrano zadovoljstvo

– Na ideju sam došao sasvim slučajno kada je jednom prijatelj proveo 20 minuta vrteći se po centru u potrazi za parkingom. Sve je bilo puno i na kraju je jedva našao mjesto na nekom preskupom privatnom parkiralištu – ističe 25-godišnjak koji je nedavno diplomirao biologiju. Ipak, odlučio se baciti u poduzetničke vode te je već sudjelovao na ovogodišnjem finalnom natječaju Startup Factory Zagreb sa svojim projektom za koji kaže da je prometna verzija “Airbnba“, poznate stranice za traženje smještaja. Smatra kako je riječ o odličnoj ideji koja će olakšati život i vozačima jer će ih dovesti do parkinga, ali i vlasnicima parkinga koji će tako lakše popuniti svoja mjesta.

– Zasad u sustav možemo primiti one garaže i parkirališta koji imaju rampu jer mi na nju moramo staviti svoj uređaj. Veličine je dlana, a služi za odčitavanje ulazaka i izlazaka – objašnjava Karlo Starčević te dodaje kako se garaže moraju upisati u njihovu bazu da bi postale aktivne na aplikaciji. S obzirom na to da je WePark proradio tek početkom prosinca, zasad je u sustavu jedno parkiralište, u Vrbanićevoj ulici, no do kraja siječnja bit će dostupne još četiri lokacije, a Starčević je u pregovorima s još njih šest.

Korisnici oduševljeni

– Unutar parkirališta posebno su označena mjesta koja su rezervirana za korisnike WeParka, a dodatna pogodnost je i povoljnija tarifa – kaže Karlo Starčević te napominje da se preko njegove aplikacije parkiranje prvi put u Zagrebu plaća “na minute“ pa svaki vozač plati točno koliko mu treba. Tako mjesto u Vrbanićevoj stoji 5 lipa po minuti, odnosno 3 kune za sat. Plaća se novcem na “računu” na aplikaciji, a uskoro će biti moguće i kartično plaćanje.

– S obzirom na to da je riječ o prvoj zoni, ispadne dvostruko jeftinije nego ostavljanje vozila na gradskom parkiralištu, a prednost je i što nema vremenskog ograničenja – objašnjava Starčević te dodaje kako su svi koji su aplikaciju već koristili oduševljeni. Smatra da je riječ o projektu koji će smanjiti kaos s parkiranjem u gradu.

Pogledajte i galeriju nevjerojatno parkiranih automobila:

Karlo Starčević osmislio je aplikaciju WePark
1/21

Komentara 25

MA
Marko1337
09:19 28.12.2017.

Takvu aplikaciju je tvrtka Clover Studio Zg. već odavno osmislila

CA
Cafa
18:27 28.12.2017.

To već ima, hipsteru.

AN
androandro
09:04 28.12.2017.

Zanimljivo. Na zamisao je dosao, kad je trazio parking.... Ajde. Malo morgen. Da nije dobio zamisao vidjevsi takve aplikacije u Austriji, Sloveniji i drugdje. Pa to vec svi imaju. Mozda je i aplikaciju kopirao..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije