Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bratstvo sv. Pia X

Odgovor Bozaniću: Isti obred služio je i naš bl. kardinal Stepinac!

Josip Bozanić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
17.05.2018.
u 09:25

Bratstvo tvrdnje nadbiskupa Bozanića ocjenjuje kao neosnovane, pogrešne i neobvezujuće

Svećeničko bratstvo sv. Pia X odgovorilo je zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću na zabranu podjele svete potvrde prošle nedjelje.

- Nadbiskup se osobno ili putem svojih povjerenika više puta očitovao pozitivno glede ekumenskih susreta, gdje se isticalo da je važno samo ono što je zajedničko katolicima i nekatoličkim zajednicama, a da posljedično ono što razdvaja nije bitno. Zanima nas zašto taj kriterij Nadbiskup ne primjenjuje i na naše Bratstvo? Nema li ono više zajedničkoga s vjerom koju ispovijedaju on i njegovi najbliži suradnici? I ne bi li onda trebalo pozitivno prosuditi naša nastojanja - pitaju se iz Svećeničkog bratstva, objašnjavajući kako je "prošlonedjeljna podjela sakramenta svete Potvrde organizirana je isključivo iz pozitivnih motiva da se našim krizmanicima omogući dostojno primanje ovoga sakramenta, u obredu koji će biti lišen zloporaba i nedostojnosti kakve viđamo posvuda po našim župama, po istome obredu koji je služio naš bl. Alojzije Stepinac."

Josip Bozanić
1/12

- To pravo ima svaki vjernik te ga može ostvariti u okviru našega Bratstva čiji biskupi, kako je prethodno obrazloženo, objektivno dopušteno podjeljuju ovaj sakrament, kao što ga i vjernici primaju, da bi postali odgovorni kršćani koji će širiti Kristovo kraljevstvo u ovome svijetu - pišu iz Bratstva, dodajući kako se "s dužnim poštovanjem prema pastiru zagrebačke mjesne Crkve, ali i pravom da se suprotstavimo teškoj nepravdi, moramo tvrdnje nadbiskupa Bozanića u kojima zauzima stajalište potpuno suprotno svemu iznesenome, ocijeniti kao neosnovane, pogrešne i neobvezujuće."

- One su u očevidnoj suprotnosti sa svim nastojanjima pape Franje oko pozitivnoga odnosa prema našemu Bratstvu, izraženima u navedenim odredbama u kojima je uvelike ispravljena nepravda prethodno nanesena našemu Bratstvu - dodajući kako "crkvenopravno načelo da kazne treba tumačiti usko, a povlastice široko, upućuje bez ikakve dvojbe da treba pozitivno prosuđivati i druge oblike djelovanja našega Bratstva, uključujući i podjelu sakramenta svete Potvrde koju vrše naši biskupi po brojnim našim zajednicama po cijelome svijetu".

Cijeli odgovor "Lefebreovaca" kardinalu Bozaniću pročitajte ovdje.

Komentara 4

DI
Direkt
10:25 17.05.2018.

Ako je takav obred služio i Alojze očito da je Božanić u pravu.

DU
Deleted user
12:05 17.05.2018.

ne znam što ovo bozaniću treba ...zdrav je, štedljivim životom na tajni ručun je pohranio je 7 do 8 miliona kuna..što ga briga za neko bratstvo...

Avatar krcedolac
krcedolac
11:42 17.05.2018.

Bog, navodni vrhovni autoritet po običaju šuti i neoglašava se ....kao da ga ni nema... jer ga ni nema...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije