Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Hrvatski biskupi: najnoviji zahtjev Slovenije samo će produbiti spor

HBK
Foto: Robert Anic/PIXSELL
30.04.2018.
u 16:46

Komisija je također pozvala hrvatsku i slovensku javnost "da učine sve da se izbjegnu incidenti te ne dođe do daljnjeg trvenja između Hrvatske i Slovenije, kojih nikad nije bilo u povijesti"

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u ponedjeljak je priopćila kako smatra da će najnoviji zahtjev Slovenije vezan uz arbitražu, kao i kažnjavanje ribara te ucjena oko ulaska Hrvatske u OECD samo produbiti spor i udaljiti dvije zemlje od mogućeg dogovora.

"Smatramo da će najnoviji zahtjev Republike Slovenije da se Europska komisija izjasni o tome krši li Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke europsko i međunarodno pravo te potom moguća tužba pred sudom Europske unije, ako ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda, samo produbiti ovaj spor i udaljiti nas od mogućeg dogovora", kaže se u priopćenju Komisije "Iustitia et pax" HBK.

U njemu se naglašava i kako ta komisija HBK smatra da kažnjavanje ribara ali i ucjene oko ulaska u OECD ne pridonose uspostavi istinskog dijaloga i rješavanju problema, uz opasku da "granice ne smiju dijeliti ljude nego ih povezivati u duhu otvorenosti i njegovanja dobrosusjedskih odnosa".

Komisija "Iustitia et pax" također je u priopćenju pozvala istoimenu komisiju Slovenske biskupske konferencije na susret "koji bi pridonio povratku povjerenja i uspostavi dobrosusjedskih odnosa", te naglasila kako bi dvije komisije trebale pridonositi smirivanju napetosti. 

"Smatramo da Komisije 'Iustitia et Pax' naših dviju biskupskih konferencija ne bi smjele svojim pojedinačnim izjavama i reakcijama na njih dodatno produbljivati napetosti, nego da su pozvane pridonositi njihovu smirivanju, jačanju klime mirnog dijaloga te postupnog rješavanja svih spornih pitanja. 

Komisija je također pozvala hrvatsku i slovensku javnost "da učine sve da se izbjegnu incidenti te ne dođe do daljnjeg trvenja između Hrvatske i Slovenije, kojih nikad nije bilo u povijesti".

Ključne riječi

Komentara 29

NO
nogogaz
18:45 30.04.2018.

RKC politicka stranka? Vse više, mic po mic, postajemo nalik islamskoj državi, di su glavni vjeski poglavari. Najbolje da muski u krilu vode i agrokor i državu i turizam....pa i skole, kirurgiju....oni sve znaju najbolje!

DU
Deleted user
20:00 30.04.2018.

Dali je to najava izlaska stranke HBK na izbore ???

DU
Deleted user
17:24 30.04.2018.

Ovi su potpuno prolupali! Stvarno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije