Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBNI PROGRAM

Prvi put u Hrvatskoj u jednoj školi učit će se ovo svjetski traženo zanimanje

Foto: Poduzetnički inkubator Pismo
1/11
07.05.2019.
u 13:26

Riječ je o eksperimentalnom programu o kojem je 2. svibnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo pozitivno mišljenje

Od školske godine 2019./2020. u Tehničkoj školi Sisak kreće četverogodišnji program za razvoj videoigara. Tada će se upisati prva generacija tehničara za razvoj videoigara, a sisačka škola bit će po tome jedinstvena u Hrvatskoj.

Riječ je o eksperimentalnom programu o kojem je 2. svibnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo pozitivno mišljenje, nakon što je početkom 2019. godine podnesen zahtjev za uvođenjem ovog novog obrazovnog programa.

Uvođenje četverogodišnjeg obrazovanja za razvoj videoigara bio je jedan od ciljeva projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji su Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SIMORA pokrenuli s ciljem pretvaranja ove županije u središte gaming industrije.

 „Uvođenjem novog četverogodišnjeg programa za razvoj videoigara ostvareno je svih pet ciljeva projekta“, kaže Mario Čelan, direktor SIMORE.

Naime, nedavno je otvorena i prva zgrada Poduzetničkog inkubatora u Novskoj, u koji su se smjestili prvi start-upovi koji su uz to dobili i potpore do 155.000 kuna za pokretanje posla, a u tijeku je uređenje još jedne zgrade. Ranije su počeli besplatni tečajevi engleskog jezika u vrtićima kao i radionice izrade videoigara u osnovnim školama i srednjim školama Sisačko-moslavačke županije.  

„Novi obrazovni program bio je posljednji zadani cilj, a potpuno se razlikuje od dosadašnjih obrazovnih programa jer je naglasak na strukovnom dijelu kroz koji učenici dobivaju potrebna znanja i vještine kako bi bili konkurentniji na tržištu“, dodao je Čelan istaknuvši kako će, nakon završenog školovanja, tržište rada dobiti mlade ljude, sposobne da samostalno izrade videoigru.

Komentara 2

QO
qoxo
23:59 07.05.2019.

Napokon ideja vrijedna svega dosada viđenog u Hrvatskoj. Naravno da se ovo može, mora i treba učiti u školama i to ne samo u Sisku već u čitavoj zemlji. Sigurno će za upis biti navala i zato birajte talente i pliz nemojte upisivati preko veze već prije onoga tko zna Blender, 3DS Max, Mayu, Rendering, Texturing, Lighting, Animation tome dati prednost pri upisu .... Samo naprijed ... BRAVO!!!!!

SV
SveJeUzalud
14:17 07.05.2019.

....ne može se to naučiti u školi......škola kao i fakultet nikad nisu bili u skladu sa vremenom..... uvijek su kaskali za tehnologijom....to se uči doma po noci kad sve spava....uz veliki trud i muku...ganijalci za to ne stvaraju se u u školi.............instal.exe se rađa u školi.....a to su oni koji nemaju veze sa ovom djelatnošću....a rade u javnoj upravi u gotovo uvijek su glupi....skolovani ghlupani.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije