Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMNI ZA OBRANU

Nijemci preuzeli kontrolu nad slovačkim nebom, jača istočno krilo NATO-a: 'Cijela stvar nije daleko od kuće'

German Chancellor Scholz visits German army training at a military base in Bergen
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/3
24.11.2022.
u 16:22

Pad rakete u Poljskoj pokazuje koliko je protuzračna obrana važna za srednju Europu. Njemački proturaketni sustav Patriot se od travnja nalazi u Slovačkoj. Što znači biti stalno spreman za obranu?

Ptica grabljivica je jedino što leti nebom iznad zračne luke Sliac ovog dana u studenome. I vjerojatno ju više zanimaju miševi u susjednom polju nego borbeni MiG-ovi koje je ovdje rasporedila slovačka vojska – izgledaju više kao ukras nego kao sredstvo za odvraćanje pravog neprijatelja.

Taj posao u ovoj mirnoj dolini na rijeci Gran u središnjoj Slovačkoj preuzima njemačka vojska Bundeswehr: lijevo i desno od betonske piste su tri teretna kamiona na kojima su „sanduci" usmjereni prema nebu. Sadrže protuzračne projektile, spremne u bilo kojem trenutku srušiti neprijateljski objekt s neba, piše Deutsche Welle.

Činjenica da je njemački obrambeni sustav Patriot raspoređen baš ovdje ima veze s ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Time se jača istočno krilo NATO-a, a istovremeno je ispunjena praznina. Naime, Slovačka je Ukrajini dala vlastiti sustav proturaketne obrane u prvim danima rata.

Njemačka i Nizozemska isprva su uskočile s tri odreda Patriota, ali sada su tamo ostala još samo dva njemačka. Nizozemska trenutačno u zračnoj bazi ima samo nekoliko časnika za vezu - no ne može se isključiti da će u budućnosti ponovno ovdje povećati broj svojih vojnika.

"Mozak, oko i srce Patriota"

"Tamo vidimo takozvani trijumvirat", kaže časnik Patrick – pripadnici Bundeswehra obično daju izjave predstavljajući se samo imenom. Patrick to govori dok pokazuje na kontejnere veličine kamiona koji su u maskirnim bojama. Riječ je o centru za upravljanje paljbom, moćan radar i generatorska jedinica za napajanje - "mozak, oko i srce Patriota", kako kaže Patrick.

U misiji kao što je ova novinari mu se ne smiju približiti, pogotovo ne s civilnim pametnim telefonom u džepu – ali na internetu postoje fotografije unutrašnjosti klimatiziranog "mozga”, zaštićenog od kontaminacije NBK-om: tu su jedno do drugog dva identična radna mjesta s monitorima koji prikazuju radarsku sliku i razne informacije o statusu stanica za lansiranje udaljenih nekoliko stotina metara. „Časnik sjedi s desne strane, a ja sjedim s lijeve strane kao narednik za kontrolu vatre", kaže Patrick.

Drugi odred Patriota ima istu opremu, dva mjesta za upravljanje paljbom imaju stalno osoblje. Vojnikinje i vojnici u stalnom su kontaktu s višim vlastima poput slovačkog centra za kontrolu zračnog prometa u obližnjem gradu Zvolenu. “U konačnici, odluka o borbi nije na nama, ona dolazi s više razine, mi smo samo gosti u ovoj zemlji”, objašnjava narednik. Od početka misije u travnju 2022. nije se dogodio nijedan incident zbog kojeg bi takva odluka bila neophodna.

Nakon pada rakete u Poljskoj: Patriot u fokusu

Pad rakete na poljsko selo Przewodow 15. studenoga 2022. pokazao je kako brzo se to može promijeniti: nedaleko od granice s Ukrajinom projektil je pao iz vedra neba i usmrtio dvoje civila. Prema navodima Poljske i Sjedinjenih Država, projektil S-300 ispalila je ukrajinska protuzračna obrana. Vlada u Kijevu je to više puta opovrgnula.

Njemački časnik Patrick je tada bio na dužnosti. Bilo je jasno, kaže, da u takvoj situaciji prvo treba ostati smiren i analizirati situaciju umjesto dopustiti eskalaciju. "Ovakvi događaji vas natjeraju da shvatite koliko je cijela stvar blizu. Nije daleko od kuće", kaže on.

Kao odgovor na pad ove rakete vlada u Bratislavi pozvala je NATO da pojača zaštitu zračnog prostora Slovačke. Uz njemačke sustave tipa Patriot, tu su i zrakoplovi iz Češke i Poljske koji kontroliraju vojne letove. Bundeswehr se već priprema na još najmanje godinu dana boravka u Slovačkoj. Osim toga, savezna ministrica obrane Christine Lambrecht također je i Poljskoj ponudila njemački Patriot.

Prisjećanje na zaštitu Savezne Republike Njemačke u Hladnom ratu

Pukovnik Volker Pötzsch, vođa kontingenta Bundeswehra u Slovačkoj, rekao je za DW da su sustavi Patriot mali dio velike strukture NATO-a: "Možemo se uklopiti u najrazličitije varijante. Koristite li proturaketni zrakoplovni sustav ili nešto drugo - to određuje NATO. Glavno pitanje je: Koje snage imamo? Što je na raspolaganju? Što treba hitno zaštititi i u kojem obliku?"

Bundeswehr vodi takozvane "aktivnosti pojačane pripravnosti" NATO-a u Slovačkoj. U tu svrhu u Sliacu je stacionirano oko 300 vojnika. Druga baza je Lest, oko sat vremena vožnje prema jugu, gdje Češka predvodi borbenu skupinu koja uključuje Njemačku, Sloveniju i SAD.

Za pukovnika Pötzscha njemački doprinos solidarnosti NATO-a je također prilika za vraćanje usluge: "To je nešto što vrlo dobro znamo iz vlastite povijesti Hladnog rata. Savezničke snage su u načelu radile istu stvar u našoj zemlji, naime oni su došli kod nas da nas obrane u slučajevima nužde."

>> VIDEO Preko Pelješkog mosta prošlo je milijunto vozilo

 

Komentara 12

DC
DC
16:53 24.11.2022.

Umjesto da se pregovara huskanje se nastavlja.

DU
Deleted user
17:18 24.11.2022.

Sada postaje jasno da smo predodređeni za topovsko meso. Ta mržnja na obje strane znači da nas pripremaju za to. Depopulacija je glavni prioritet ovih zlikovaca. Postoje i političke nijanse, ali neće se zamarati njima kada pokrenu ovu agendu. Učinit će to jer su nas dobro pripremili za to.

HR
Hrast
16:42 24.11.2022.

Njemačka, okupirana zemlja od Amerike, isto kao i Japan. Koliko su jadni govori činjenica da imaju spreman sjeverni tok 2, unatoč tome što je sabotiran, a zna se od koga, to je bez popravak, dakle, koliko je Njemačka jadna govori činjenica da im se stanovništvo smrzava, dok se američki narod grije po običaju. A imaju samo otvoriti pipu i to je to. A ne smiju. Jadno. 🤦🏻‍♂️ Nadam se da će ponosni njemački narod uzdignuti glavu i reći dosta zapadnom imperijalizmu, kao i u konačnici i cijela Europa. Amerika, a tu mislim na njihovu duboku državu koja Ameriku drži u šaci je dakle - europski neprijatelj broj jedan. To ne govorim ja, to govore činjenice. Točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije