Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak se u Valbandonu sastao s njemačkim veleposlanikom Christianom Hellbachom te nazočio vježbi zaštite granice uz poštivanje ljudskih prava, nužnim ocijenivši balans između takvog policijskog posla i pomoći ranjivim skupinama.

Božinović je istaknuo kako je ova vježba polaznika obuke, na temu "Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita državne granice uz poštivanje ljudskih prava", zajednički projekt hrvatske i njemačke policije, a zadaća joj je odnos prema ranjivim skupinama na koje policajci nailaze u svakodnevnom radu.

"Tu je od iznimne važnosti pronaći jedan pravi balans između onoga što je temeljni posao policije, odnosno zaštita granice, ali i pomoć ranjivim skupinama gdje nerijetko ima djece, žena i trudnica", dodao je.

Naglasio je kako je hrvatska policija u brojnim prilikama pokazala tu svoju humanu crtu, spašavajući ljude koji su se zatekli i u minskim poljima kojih nažalost ima u graničnom pojasu, prije svega prema BiH, a u njihovom kretanju prema dubini teritorija Europske unije. 

"Hrvatska granična policija, ali i drugi rodovi policije su u posljednjih nekoliko godina konstantno na edukacijama koje pokrivaju sve situacije s kojima se policijski službenici mogu susresti u svakodnevnom radu, a naročito smo ponosni na činjenicu što je ta kvaliteta prepoznata u europskim institucijama", ustvrdio je Božinović.

Kompenzacijske mjere kao nova linija policijskog rada

Napomenuo je kako će ulaskom u Schengen granična policija dodatno ojačati za nekih tisuću pripadnika koji će biti razmješteni u tzv. kompenzacijske mjere, odnosno utvrđivanje statusa boravka osoba koje će na temelju analize rizika policajci kontaktirati i po potrebi zaustavljati na hrvatskim cestama.

To je, istaknuo je, i dio europskog i Schengenskog akija, pa se ovih dana započelo s edukacijom policajaca na graničnim prijelazima jer će najveći dio njih, oko 700, raditi upravo na spomenutim kompenzacijskim mjerama, što je nova linija rada hrvatske policije.

"Sve to u očekivanju onoga čemu se svi nadamo, a to je da Hrvatska 1. siječnja postane punopravna članica Schengenskog prostora", zaključio je Božinović.

Zadovoljstvo vježbom iskazao je i veleposlanik Hellbach, poručivši kako su zajedništvo u tim projektima i vježbe od iznimne važnosti.

>> VIDEO Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu