Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Neželjeni savjeti, posramljivanje: Najveći problem novim roditeljima osjećaj pritiska

Foto: Indeks roditeljstva
1/2
25.02.2021.
u 11:52

Istraživanje je pokazalo da gotovo tri četvrtine roditelja na globalnoj razini ima klizno radno vrijeme što im olakšava skrb o djeci

Rezultati prvog globalnog istraživanja koje je ispitivalo roditeljska iskustva diljem svijeta pokazuju kako osjećaj pritiska roditeljima predstavlja najveći problem koji utjeće na njihovu svakodnevnicu, a rezulati su predstavljeni su danas u sklopu iscrpnog izvještaja pod nazivom Indeks roditeljstva 2020, prvo izdanje, 2021., za kompaniju Nestlé.

Istraživanje je proveo Kantar, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje tržišta i obuhvatilo je stavove više od 8.000 majki i očeva u 16 zemalja kako bi se identificirali univerzalni problemi s kojima se susreću roditelji.

Prema rezultatima istraživanja, čak 22,6 posto roditelja navelo je osjećaj unutarnjeg i vanjskog pritiska kao najveći univerzalni problem koji je 2020. godine utjecao na njihovu svakodnevicu. Slijede financijska stabilnost (16,7 posto) i potpora u radnom životu (15,6 posto), odnosno pristup čuvanju djece i zaštitama koje omogućavaju roditeljima rad od kuće ili prilagodljivo radno vrijeme.

Foto: Indeks roditeljstva

Istraživanje je pokazalo da gotovo tri četvrtine roditelja na globalnoj razini ima klizno radno vrijeme što im olakšava skrb o djeci i zahvaljujući čemu osjećaju lakoću i manju opterećenost.  

- Iako roditelji u Hrvatskoj nisu bili dio ovog istraživanja, vjerujemo da su problemi s kojima se susreću univerzalni i da se mogu s njima poistovjetiti. Nestlé Adriatic je zaposlenicima u Hrvatskoj, među kojima je 78 posto roditelja, omogućio klizno radno vrijeme, što su i ispitanici u okviru ovog istraživanja naveli kao jednu od ključnih stavki pozitivnijeg pristupa roditeljstvu, kazala je Mihaela Busu, izvršna direktorica kategorije dječje hrane Nestlé jugoistočno europsko tržište.

Osim toga, očevi su u tvrtki poticani na porodiljni dopust, govori direktorica, a unutar tvrtke su osigurane prostorije za dojenje.

Dio pritiska, identificiranog kao najveći problem roditelja, čine unutarnji faktori kao što su previsoki standardi koje sami sebi postavljaju te osjećaj nedovoljne spremnosti za roditeljsku ulogu, a što rezultira potrebom za više kompromisa nego što su očekivali.

Osim toga, dvije trećine roditelja smatra kako su očevi danas aktivniji u odgoju djeteta nego što su bili prije, no samo polovica njih smatra kako je podjela poslova između žena i muškaraca jednako raspoređena.

No, vanjski pritisci nad kojima roditelji imaju malo kontrole daleko su jači i mogu imati iznimno negativan utjecaj na dinamiku obitelji, među kojima su faktori i neželjenih savjeta drugih, posramljivanje roditelja te uloga društvenih medija u razvoju djeteta, usamljenost i roditeljska krivnja te na poslijetku - šok roditeljstva.

Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije