Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je bio Balašević?

Roditelji su mu branili da se bavi glazbom, a ono što je on činio za njih ganut će vas do suza

Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/12
19.02.2021.
u 17:48

Glazbene uspjehe počeo je nizati vrlo rano, a unatoč tome što je postigao zavidnu karijeru njegovi roditelji protivili su tome da bude glazbenik jer su smatrali da se Đorđe treba baviti geografijom za koju se i školovao.

Legendarni glazbenik Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini života. Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća. Njegov odlazak rastužio je njegove brojne obožavatelje koji su se od njega počeli opraštati putem društvenih mreža.

Rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, otac mu je bio Jovan Balašević, a majka Veronika Elvira Matilda Dolenc. Imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula. Glazbene uspjehe počeo je nizati vrlo rano, a unatoč tome što je postigao zavidnu karijeru njegovi roditelji protivili su tome da bude glazbenik jer su smatrali da se Đorđe treba baviti geografijom za koju se i školovao. Da ne odobravaju njegov glazbeni put jasno su dali do znanja time što nikada nisu bili ni na jednom njegovom koncertu, a on im je unatoč tome na svim koncertima čuvao dva slobodna mjesta.

Već u osnovnoj školi počeo je pisati pjesme, a maštao je i o tome da postane nogometaš. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno. Upisao je geografiju, jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Unatoč tome što je na fakultetu zaredao same petice isti nije završio jer se aktivno počeo baviti glazbom.  Sa 18 godine je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove koje je vjerovao da neće nigdje objaviti. Prvu pjesmu je posvetio muhi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njena pojava. 1977. godine pridružio se grupi Žetva iz Novog Sada i s njima snimio singl "U razdjeljak te ljubim" koji je prodan u 180.000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status. 1978. godine napušta skupinu Žetva i osniva vlastitu, nazvanu Rani mraz.

Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirirajući se sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”. Skupina je prvi puta nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom "Moja prva ljubav". Tada se skupini priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba koji je nakon nekoliko mjeseci napustio skupinu i osnovao vlastitu, Riblju čorbu. Rani mraz je tijekom 1978. izbacio niz singlova, a veliki uspjeh postigli su pjesmom "Računajte na nas", koja je postala generacijska himna. Na festivalu Split 79. Balašević osvaja prvu nagradu pjesmom “Panonski mornar”. Listopada 1979. godine svoju popularnost potvrđuje na osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Tijekom 1980. godine služi JNA u Zagrebu i Požarevcu gdje glumi u TV seriji “Vojnici”. U to vrijeme Zdravku Ćoliću daje pjesmu “Zbog tebe” i neke tekstove za album Srebrnih krila “Sreo sam ljubav iz prve pjesme”.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Unatoč karijeri koju je ostvario Balašević je smatrao da je njegov život dobio smisao tek kada je upoznao suprugu Oliveru, bivšu reprezentativku u gimnastici. Olivera je došla iz skromne obitelji, a s majkom je živjela u teškim uvjetima. Za razliku od nje Đorđe je bio razmaženo dijete. Iako su se u početku svađali oko životnih principa ubrzo su pronašli zajednički jezik, a u braku su proveli više od četiri desetljeća. Zajedno su dobili kćeri Jovanu i Jelenu te sina Aleksa. Prije osam godina Balašević je prvi puta postao djed. Njegova najstarija kći Jovana rodila mu je unuku Simonu, a dvije godine kasnije na svijet je stigla još jedna djevojčica koja je legendarnom glazbeniku uljepšala život.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije