Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u osječkom HDZ-u

Neslavni rekorderi: Čekaju 20. predsjednika

05.11.2012., Osijek - Mladez osjeckog HDZ-a donijela je rodjendansku tortu i poklone ispred Gradskog poglavarstva kako bi cestitala rodjendan gradonacelniku Kresimiru Bubalu iako je gradonacelnik na godisnjem odmoru. Ivan Radić.  Photo: Davor Javorovic/PI
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
06.05.2015.
u 21:00


Udarili su po meni kao da sam državni neprijatelj broj jedan, kaže Ivan Radić

Najnestabilniji i najnesigurniji politički stolac u Hrvatskoj vjerojatno je onaj čelnika HDZ-a u Osijeku. Pripremaju se upravo za izbor svog 20. predsjednika, po čemu su, ističu, neslavni rekorderi u državi.

Na meni štede 100.000 kn

Ivan Radić jedini je, zasad, poznati kandidat. Kada je nedavno raspušten osječki ogranak, imenovan je povjerenikom. Anonimna pisma u kojima se mladog poduzetnika proziva, među ostalim, za neisplatu plaća zaposlenicima, odmah su zasula medije. Autor im je, sumnjaju u vrhu, upravo netko iz njihovih redova.

– Kao da sam državni neprijatelj broj jedan, odmah su udarili po meni – ogorčen je 27-godišnji Radić. Pokušaj je to, uvjeren je, diskreditiranja kako bi odustao od kandidature.

– Ne smijemo više jedni drugima biti neprijatelji, podmetanja moraju ostati iza nas – navodi, na neki način, i svoj program.

Diplomirat će ovoga mjeseca na Građevinskom fakultetu, a ističe kako sam sebi plaća studij. Vlasnik je tvrtke Tlocrt s osam zaposlenika. Priznaje, pak, kako mu radnici još čekaju plaću za veljaču.

– Našao sam se svojedobno u problemima, ali ništa više nego svi drugi. Riješio sam to, izgurali smo nekako, nijedan zaposlenik nije otišao iz firme. I ja imam dužnika – govori Radić. Prosječna im je plaća, dodaje, 4112 kuna.

Tajnik je osječko-baranjskog HDZ-a, i politički i organizacijski, a odrađuje to volonterski pa stranka na njemu štedi, ističe, 100.000 kuna godišnje.

Njegovi su radnici, stoji u "anonimki", odštopavali kanalizaciju i mijenjali vodokotlić u Općini Antunovac, kojoj je na čelu Ivan Anušić, prvi čovjek županijskog HDZ-a. Intervenirali su u tri navrata, a ukupni je ceh 2500 kuna. "Načelnik je odlučio pomoći svom dobrom učeniku, a sve je to, naravno, učinio transparentnim", navodi se u pismu.

– Zar se ne smijem javljati na natječaje nigdje gdje su HDZ-ovci? Bit ćemo onda prisiljeni na otkaze – odgovara Radić.

Zato samo četiri vijećnika

A napeta situacija u gradskom HDZ-u ljuti i Anušića jer bez jakog Osijeka, ističe, nemaju ni snažnu županiju.

– Dvadeseti predsjednik, svaka nova ekipa u neprijateljskim je odnosima sa starom. Rezultat je toga da imamo tek četiri od 35 gradskih vijećnika. To treba prestati – odlučan je Anušić.

Napunilo se nedavno i 10 godina od izlaska Branimira Glavaša iz HDZ-a. Osječki ogranak ostavljen je 2005. na cjedilu pred same lokalne izbore. Vladao je njime sljedećih pet godina Dragan Kovačević. Nije se proslavio u utrci za gradonačelnika pa su za kandidata na izvanrednim izborima imenovali Miroslava Škoru. Sukobi sve jače tresu ogranak, a na koncu je raspušten. Nasljeđuje ga Tugomir Kuduz, koji je nedavno zamijenio Vladimira Šeksa u saborskim klupama. Na izborima u ožujku 2012., pak, pobjeđuje Josip Salapić, koji samo dva mjeseca kasnije prelazi u HDSSB. Damir Kramarić bio je posljednji u nizu predsjednika.

– Grad trebaju preuzeti mladi ljudi bez prošlosti koji će okupiti razasuto članstvo, pa i HDSSB-ovce koji se žele vratiti – zaključuje Anušić.

>> Raspušten osječki HDZ, povjerenik je Ivan Radić

Ključne riječi

Komentara 22

MC
matea.crnjac
22:44 06.05.2015.

Svaka čast Ivanu koji se ne da pokolebati iako ga napadaju i blate sa svih strana. Bitno da se zbog 2000kn proziva on a to sto Milanovići ostala ekipa troše nemilo naš novac je ok i o tome se pisalo 1 dan i tišina.

AS
Alex.Sturm
23:43 06.05.2015.

Ne valja ka netko ima firmu, ne valja kada je nezaposlen, ne valja kad radi u državi.... Treba pustiti čovjeka da radi, i ako bude napravio rezultat očito da vrijedi. Od matoraca i tako nema pomaka u cijeloj RH prošlih 20 godina neovisno o tome odakle dolazili.

AK
akhileus69
06:53 07.05.2015.

Decko je mlad i cistog imena, pa ga zele sto prije ocrniti- ali Ivane ne daj se , ti si buducnost hdz-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije