Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dekan Fakulteta zdravstvenih studija:

Nedostaje nam visokoobrazovanih sestara

08.03.2016., Rijeka - Alan Sustic, dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
09.03.2016.
u 10:00

U europskim zemljama upravo educirane sestre i fizioterapeuti preuzimaju određene kompetencije od liječnika specijalista

Riječki Fakultet zdravstvenih studija, najmlađi na Sveučilištu, jedina je samostalna sveučilišna ustanova u nas koja u preddiplomskom i diplomskom studiju školuje neliječničke kadrove u zdravstvu na studijima sestrinstva, fizioterapije, primaljstva, radiološke tehnologije i kliničkog nutricionizma.

Dani fakulteta u Rijeci

Riječ je o zdravstvenim djelatnicima, osobito visokoeduciranim medicinskim sestrama i primaljama, koji Hrvatskoj nedostaju, a po čijem broju se “mjeri” kvaliteta zdravstvenog sustava neke zemlje. Upravo o tome kako obrazovanje može pomoći u rješavanju nedostatka zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj na skorim će Danima fakulteta u Rijeci raspravljati struka u nadi da će se, kaže dekan Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. Alan Šustić, njihov glas čuti.

– Broj visokoeduciranih sestara najviši je parametar kvalitete zdravstvenog sustava zemlje uopće, a Hrvatska je u tome na samom začelju Europe, na zadnjem mjestu s Rumunjskom. Imamo manje od 10 tisuća sestara sa završenim preddiplomskim studijem, to je, primjerice, deset puta manje nego u Skandinaviji ili Danskoj i Nizozemskoj – kaže prof. dr. Šustić. U Hrvatskoj je inače oko 37 tisuća sestara prema podacima Hrvatske komore medicinskih sestara. U europskim zemljama, Australiji i SAD-u visokoeducirane sestre, fizioterapeuti i klinički nutricionisti preuzimaju određene kompetencije od liječnika specijalista i tako se rješava manjak liječnika koji je i naša boljka. – Po broju liječnika Hrvatska je ispod europskog prosjeka, no valja reći da je u nas manjak relativan, deficit je obiteljskih liječnika, anesteziologa, uskoro će se osjetiti i manjak ginekologa i opstetričara, a s visokoobrazovanim sestrama smo u apsolutnom manjku pa bi fakulteta kakav je naš u Hrvatskoj ovoga trenutka trebalo barem četiri – procjenjuje Šustić dodajući da je nužno na preddiplomskim, a još više diplomskim studijima razvijati neliječnički zdravstveni kadar koji bi preuzeo dio tereta liječnika.

Zakonodavne prepreke

Primjera iz kojih možemo učiti u svijetu ima pa se tako, objašnjava, aktualan deficit anesteziologa rješava anesteziološkim asistentima koji nakon preddiplomskog studija sestrinstva pohađaju diplomski program iz anesteziologije i stječu ovlasti samostalnog rada pod nadzorom specijalista anesteziologa koji tako može nadgledati više operacijskih zahvata. – U nas je prepreka u primjeni tog modela, poznatog kao “task shifting”, i zakonodavna regulativa koja onemogućava da visokoeducirani zdravstveni kadar preuzme obveze i dio odgovornosti liječnika – kaže Šustić pozivajući nadležne na promjenu zakonskog okvira koji bi nas barem u tom dijelu približio europskoj razini kvalitete zdravstvenog sustava. 

>> Anesteziolozi za vikend na fuš u Maribor za 1250 eura

>> Godišnje nam dođe 50.000 ljudi, 40% nisu hitni slučajevi

Komentara 7

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:33 09.03.2016.

Nedostaje nama na balkanu visokoobrazovanih sestara, poštenih političara i direktora, čestitih forumaša i pametnih birača.

JA
JackBack
11:20 09.03.2016.

Naravno koliko je sestara u Rijeci gdje je otvoren studij???Primaljska škola u Zagrebu obrazuje najviše primalja koja od njih si može još priuštiti doškolovanje u Rijeci.Neozbiljnost na vrhuncu.Otvorite studij primaljstva u Zagrebu i Splitu gdje je najviše primalja pa ćete vidjeti koliko će ih se obrazovati ja znam bar 10 koje čekaju da se otvori studij u Zagrebu.Zato nepričajte gluposti nego napravite smislen sistem.

PA
pajokola1
12:19 09.03.2016.

A to bi trebala pratiti i adekvatna primanja,ako imate visokoobrazovanu medicinsku sestru ili primalju i od nje tražite da preuzme dio posla od doktora specijaliste onda ona preuzima na sebe i dio odgovornosti, to treba srazmjerno tome i platiti,ovako će školovani i stručni kadar odlaziti i dalje van Hr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije