Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Molenbeek

'Nama nisu potrebni ni policija ni sudstvo - sve rješavaju naši imami'

A suspect is apprehended by armed Belgian police in Molenbeek, near Brussels, Belgium, in this still image taken from video shot on March 18, 2016. Belgian-born Salah Abdeslam, one of the main suspects from November's Paris attacks, was arrested after a s
Foto: Reuters/PIXSELL
22.03.2016.
u 19:56

Muslimanska četvrt Bruxellesa već mjesecima slovi za džihadističko čvorište Europe

Bruxelles za metu islamističkih napada nije izabran samo kao glavni grad Europske unije ili kao mjesto u kojemu je uhićen Salah Abdeslam. Bruxelles je izabran i zato što je taj grad ujedno i islamistička prijestolnica Europe. Istini za volju, ne baš cijeli Bruxelles, već njegova četvrt Molenbeek.

Gotovo je šokantno kako se unutar belgijskog glavnog grada lako prelazi između dva svijeta. Manje od deset minuta vožnje automobilom od Europske četvrti potrebno je da biste došli do ovog siromašnog, muslimanskog dijela grada. A tu više nema blještavih izloga Diorovih ili Pradinih trgovina, tu više nema luksuznih restorana. U Molenbeeku prije imate dojam da se nalazite u predgrađu Kaira ili Bejruta nego samo par kilometara zračne linije od europskog središta moći i Junckerova ureda.

Nema policije i sudova

U Molenbeeku komunalni sustav ne radi kao u ostalim dijelovima grada. Smeće je na ulicama, autobusi voze puno rjeđe nego u drugim četvrtima Bruxellesa. Sve je prošarano malim trgovinama, ali natpisi na izlozima mahom su na arapskom jeziku. Velika većina žena na ulici pokrivenih je glava, marame i burke uobičajena su nošnja. Ako su već komunalne službe u Molenbeeku rijetke, sigurnosne su prilično aktivne. Broj policajaca na ulicama veći je nego u drugim dijelovima grada, ali je očito da ih stanovnici ne doživljavaju kao svoje.

– U Molenbeeku smo mi vlast, Belgijci nam nisu potrebni, ni policija, ni sudstvo. Kada kod nas dođe do nesuglasica, mi ne idemo na belgijski sud. Problem iznesemo starcima u džamiji, i oni to riješe, pravedno i po Kuranu – rekao nam je jedan od stanovnika te četvrti kada smo neposredno nakon napada u Parizu potkraj prošle godine u Molenbeeku pratili policijske akcije razbijanja islamističkih ćelija.

Cvate trgovina oružjem

Nije čudno što su upravo u Molenbeeku planirane i logistički pripremljene akcije izvedene u glavnom francuskom gradu. Upravo je Molenbeek mjesto iz kojega je, u apsolutnim i u relativnim brojkama, u odnosu na broj stanovnika, najviše europskih islamista otišlo u Siriju kako bi se pridružili zločincima ISIL-a. Nadalje, djelovanje sigurnosnih službi u Molenbeeku je vrlo slabo i belgijska obavještajna služba ovdje tapka u mraku nemajući informacije o događanjima u tamošnjim džamijama i planovima koji se kuju u susjedstvu. I na kraju, Molenbeek nije samo džihadistički raj nego i raj za krijumčare oružja. Upravo je ta bruxelleska četvrt poznata kao europsko čvorište za preprodavače oružja. Upravo u Molenbeeku je moguće kupiti kalašnjikov iz neke od zemalja bivšeg Varšavskog pakta za nekoliko stotina eura. Upravo u toj četvrti moguće je za manje od sat vremena, imate li dobre veze, pronaći krijumčara koji će vam prodati ručni bacač potekao s ratišta u BiH. Muslimanska četvrt Bruxellesa već mjesecima slovi za džihadističko čvorište Europe. Nažalost, nakon jučerašnjeg dana ta je neslavna titula zacementirana i neće je biti tako lako skinuti. Ono što je Bronx godinama bio za New York, Molenbeek je za Bruxelles.

>> Stanovi puni oružja doveli ih do terorista

Komentara 2

MG
Maximus Genius
20:27 22.03.2016.

A kao u ostatku Brusselsa ima blještavila i glamura? Najružniji glavni grad u Europskoj uniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije