Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ova BURNA JESEN

Nakon čistki okreću se obnovi, radnicima, porezu na imovinu...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.08.2021.
u 12:58

Peđa Grbin donio je neke teške odluke, nakon čega njega i ostale članove Predsjedništva čeka težak posao jer je vrijeme da se SDP prestane baviti sobom

Nakon velike čistke članstva, a uoči novih turbulencija koje se očekuju u Klubu zastupnika početkom nove saborske sjednice, vodstvo SDP-a odlučilo je „zbiti redove“, odnosno prestati baviti se samima sobom i posvetiti se snažno oporbenom radu.

Barijera za rad

Svi SDP-ovi dužnosnici na lokalnoj i županijskoj razini kao i svi saborski zastupnici te članovi Predsjedništva početkom rujna okupit će se na svojevrsnom team buildingu, a sve s ciljem da definiraju i utvrde prioritete djelovanja i područja na kojima će raditi idućih mjeseci.

Kako objašnjava potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, plan je imati jasne politike za sve ključne teme za sljedeće razdoblje, a posebice za deset tema koje u SDP-u smatraju krucijalnima, kao što su obnova nakon potresa, zdravstvo, lokalna samouprava, novi porezni mehanizmi, prava žena i ženska pitanja, obrazovanje i znanost, temeljni dohodak, zaštita potrošača, sigurnost te zelena ekonomija. Za svaku temu u SDP-u će, kaže Hajdaš Dončić, okupiti ne samo stručnjake iz SDP-a, u ovom slučaju ljude koji obnašaju vlast u gradovima, općinama i županijama i članove stranačkih savjeta, nego i otvoriti javnu raspravu sa svim zainteresiranim dionicima.

A prva tema o kojoj u stranci planiraju imati jasne politike jest javna uprava i teritorijalni preustroj s obzirom na to da se upravo javni sektor percipira kao neučinkovit i “uhljebnički”, nedovoljno digitaliziran i time netransparentan, ali i nedostupan građanima.

– Rješavanje ovog pitanja preduvjet je ne samo za lakšu dostupnost javnih usluga i ekonomičnost nego i za razvoj gospodarstva kojem je neučinkovita javna uprava barijera za rad – kaže Hajdaš Dončić.

Dodaje kako je zato potrebno smanjivati postojeći broj općina, gradova i županija s obzirom na to da njihov broj, kao i odgovornosti koje županije imaju, ne odgovara zemlji od četiri milijuna stanovnika niti su tako male lokalne jedinice sposobne kvalitetno obavljati svoje dužnosti.

– Kvalitetna organizacija lokalne samouprave znači najbolje usluge za najmanje novca i to je model koji treba razrađivati. Imati status jedinice lokalne samouprave samo statusa radi treba prekinuti i jasno odrediti ovlasti – kaže Hajdaš Dončić.

On smatra da se to može postići fiskalnim stimulansima za dobrovoljno udruživanje općina i gradova.

Obnova od potresa još je jedna tema o kojoj će SDP-ovci posebno promišljati sljedećih mjeseci s obzirom na to da drže da obnova nije kvalitetno riješena u zakonodavnom smislu, da je administrativno komplicirana i nerazumljiva građanima i da je predmet političkih prepucavanja. A otvorila je, kažu, i niz drugih pitanja poput transparentnosti i moguće korupcije.

Progresivno oporezivanje

Sve su to, kažu u SDP-u, razlozi zbog kojih će pratiti sve što se događa vezano uz obnovu i zbog čega će ustrajati na brzoj, efikasnoj i kvalitetnoj obnovi, na izmjeni zakonskog okvira vezanog uz obnovu te na donošenju programa revitalizacije Banovine.
 

Radnička prava i socijalne politike još su jedno od temeljnih pitanja o kojemu SDP mora imati jasne stavove. Zato je plan definirati jasne stavove o novim modelima radnog odnosa poput platformskih radnika, ugovorima na određeno i strahu od otkaza, ali i o radu od kuće zbog pandemije.

Razradit će se politike i o plaćama, a s obzirom na pad životnog standarda i rast životnih troškova, u sklopu te teme razgovarat će se i o pravu radnika na slobodno vrijeme, kao i o radu nedjeljom, o zaštiti ugroženih skupina poput nezaposlenih, umirovljenika i osoba s invaliditetom…

Fiskalna politika još je jedna tema bitna za SDP, a u sklopu koje će se zalagati za progresivno oporezivanje imovine uz oslobođenje plaćanja poreza za prvu nekretninu, ali i za namjensko trošenje tih sredstava za, primjerice, izgradnju stanova za mlade.

TEME KOJIMA ĆE SE BAVITI

1 JAVNA UPRAVA I TERITORIJALNI PREUSTROJ

Rješavanje neučinkovite javne uprave koju treba digitalizirati preduvjet je za razvoj gospodarstva. Broj županija, gradova i općina u svrhu jeftinijeg javnog servisa treba smanjiti.

2. OBNOVA POTRESOM PORUŠENIH PODRUČJA

SDP će ustrajati na brzoj i sveobuhvatnoj obnovi, izmjeni zakonskog okvira vezanog za obnovu i na donošenju programa revitalizacije Banovine te će pratiti sve što se događa u vezi s obnovom.

3. RADNIČKA PRAVA I SOCIJALNA POLITIKA

Tema prava radnika krucijalno je pitanje za SDP koji mora imati jasna stajališta o ZOR-u, radu nedjeljom, platformskom radu, pravu radnika na slobodno vrijeme, zaštiti svih ugroženih skupina…

4. FISKALNA POLITIKA I OPOREZIVANJE

SDP je za progresivno oporezivanje imovine uz oslobođenje za prvu nekretninu, ali i namjensko trošenje tih sredstava za gradnju stanova za mlade. Okupit će stručnjake za izradu porezne politike

 

>> VEČERNJI TV Zvane Brumnić nakon isključenja iz SDP-a: Grbin sve ovo radi zbog skrivanja vlastite nesposobnosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije