Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Nakon 13 godina bivši šefovi Belupa oslobođeni krivnje

'felak_nnn_pod_020713'
''
03.07.2013.
u 12:07

Županijski sud u Bjelovaru ocijenio je žalbu odvjetništva na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Općinskog suda u Križevcima neosnovanom

Bivši direktor Belupa Nikola Felak, šef zagrebačkog Dispomeda Siniša Bašić, njegov austrijski poslovni partner Milorad Gajić, bivši šef prodaje te pomoćnik direktora u Belupu, Slavko Antolić i Vlado Marić, pravomoćno su oslobođeni optužbe da su koprivničku farmaceutsku kompaniju oštetili za 35 milijuna kuna.

Nije bilo drugog načina

Odluku je donio Županijski sud u Bjelovaru, ocijenivši žalbu Državnog odvjetništva na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Općinskog suda u Križevcima kao neosnovanu. Felak, Bašić i ostali oslobođeni su krivnje da su prilikom nabavke lizinoprila, sirovine za lijekove Irumed i Iruzid, oštetili Belupo, a Dispomedu te tvrtkama Walter Painsi i GA-BA-i iz Graza pribavili nepripadnu imovinsku korist u razdoblju između 1995. i travnja 1999. godine.

Drugostupanjski sud je naglasio da iz provedenih dokaza proizlazi da Belupo nije imao novčanih sredstava za direktnu nabavku sirovine lizinoprila od licenciranog proizvođača MSD-a jer je novac s računa Belupa kontinuirano prebacivan na žiro račun Podravke. Isto tako, najveći kupci Medika i Farmacia neuredno su i sa znatnim zakašnjenjem plaćali svoje obveze, a zbog kreditne nesposobnosti i visokih kamatnih stopa Belupo nije bio u mogućnosti podizati kredite i na taj način plaćati direktan uvoz sirovine. Sud je prihvatio obranu da je posrednički ugovor s Dispomedom bio ekonomski nužan i opravdan kako bi se osigurala redovita nabava lizinoprila i održala proizvodnja.

Pravda spora, ali dostižna

- Pravda je spora, ali dostižna - komentirao je oslobađajuću presudu Marko Mioč, Felakov odvjetnik, i prenio prvu reakciju svog branjenika, nakon što mu je priopćio odluku suda.

- Konačno. Pravda je zadovoljena, ali ničime mi se ne može vratiti napravljena šteta i narušeno zdravlje - bile su Felakove riječi.

Afera Belupo izbila je u prosincu 1999. godine. U prvi mah Felak i ostali teretili su se da su oštetili Belupo i sebi priskrbili gotovo 56 milijuna kuna. Nakon provedenog vještačenja dokumentacije i bankovnih računa dviju austrijskih tvrtki, u rujnu 2007. godine podignuta je \"blaža\" optužnica, koja je nakon niza godina i službeno \"pala\".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije