Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavio ju suprug

Najplodnija žena na svijetu koja je rodila 43 djeteta više neće rađati

Mariam Nabatanzi iz Ugande s djecom
Foto: REUTERS
1/8
02.07.2020.
u 08:53

U javnost je dospjela nakon što ju je ostavio suprug prije tri godine pa je sama ostala s djecom

Mariam Nabatanzi (41) iz Ugande rodila je čak 43 djeteta, pet je puta rodila četvorke, četiri puta trojke i šest puta blizance. Trudna je tako bila 15 puta, no rađati više neće.

U javnost je dospjela nakon što ju je ostavio suprug prije tri godine pa je sama ostala sa svom djecom.

Liječnici su sada objasnili zbog čega je Mariam toliko plodna. Rekli su joj da boluje od rijetkog genetskog stanja zbog kojeg je mogla toliko puta zatrudnjeti i toliko rađati te da ima jako velike jajnike, piše Mirror.  

– Njezin je slučaj genetska predispozicija za hiper ovulaciju, što oslobađa više jajašaca u jednom ciklusu, a to značajno povećava šansu za višestruke porode – rekao je dr. Charles Kiggundu, ginekolog iz bolnice Mulago u Kampali.

No, Mariam je sada potvrdila da neće moći imati više djece jer su joj liječnici odstranili maternicu.

Inače, Mariam se udala s 12 godina, a njezin suprug tada je imao 40. Prve blizance dobila je nakon godinu dana braka, a nakon toga djeca su se samo nastavila rađati.

Iako su velike obitelji uobičajene u Ugandi u kojoj žena u prosjeku rađa 5,6 djece, njezina obitelj i za tu afričku zemlju iznadprosječna je.

Posljednja trudnoća u kojoj je nosila šesti put blizance bila joj je posebno teška, jedno joj je dijete umrlo na porodu, a nedugo nakon toga preminulo je i njezino šesto dijete. Nakon toga, njezin ju je suprug napustio. Njegovo ime u toj se obitelji više ne spominje.

– Odrasla sam u suzama, suprug mi je priuštio mnogo patnje. Cijelo vrijeme samo se brinem o svojoj djeci i gledam kako bih nešto zaradila – kazala je 39-godišnja majka.

Kako bi zaradila novac, bavi se friziranjem, sakuplja i prodaje stari metal, biljne lijekove, a sav novac potroši na hranu, medicinsku skrb, odjeću i školarinu.

Život je otpočetka nije mazio. Tri dana nakon njezina rođenja, majka ih je napustila i ostavila nju i još petero braće i sestara s ocem. Otac se nakon nekog vremena ponovno oženio, a pomajka je otrovala petero starije djece drobeći im staklo u hranu. Svi su preminuli, a Mariam je preživjela jer je u to vrijeme bila u posjeti kod rođaka.

– Bilo mi je sedam godina tada, premlada sam bila da bih shvatila što smrt stvarno znači. Rođaci su mi rekli što se dogodilo – priča ona.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar TvojUjko
TvojUjko
09:46 02.07.2020.

Afrikanci su kao i Romi, radi djecu i neka se snalaze sami za hranu

IG
igorl
10:15 02.07.2020.

Pozivam sve politicki korektne ljevicarske aktiviste, BLM propagatore i sl. da se ohane modernoga svijeta i lijepo pravac Uganda. Ocito tamo ima mnogo vise posla. Ah da - zaboravio sam - zafrkavat mozete samo pristojnu i civiliziranu ekipu koja vas nece doc glave ako ste dosadni i naporni.

Avatar essek22
essek22
11:14 02.07.2020.

Hoće se sad javit ovi ljevičari što misle da je Afrika siromašna zato što su je opljačkali za vrijeme kolonija? Dok nisu stigli kolonizatori bilo je plemena gdje su znali okrenit pobru iz zaraćenog plemena na ražnju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije