Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođen zbog 'alkoholnog ludila'

Na zaštitara Toplane u Zagrebu bacao metke koje mu je oteo

Zagreb: Plavo nebo, oblaci i dimnjak toplane
Igor Soban/PIXSELL
24.08.2023.
u 11:58

Zbog iracionalnog ponašanja i nalaza vještaka sudac zaključio da okrivljenik nije počinio tešku krađu na osobito drzak način, kako tvrdi optužba

Ima sreće D. Š. (30) što je sudac Marijan Bertalanič njegovo nerazumno ponašanje 13. prosinca 2019. u 1.35 pripisao svojevrsnom "alkoholnom ludilu" pa ga je oslobodio optužbe za tešku krađu na osobito drzak način. Te je noći banuo u zaštitarsku kućicu zagrebačke Toplane u Kuševačkoj 10 pitajući zaštitara "što ti tu radiš, što je tvoj posao", a zatim mu je pokušao oteti pištolj. Zaštitar ga je spriječio, ali pri tome mu je ispao "šaržer" s 10 metaka koji je D. Š. pokupio, a kad je zaštitar pošao za njim, gađao ga je mecima i kamenjem, bacajući ih rukom.

Okrivljenik je sucu rekao da nema što reći o tom događaju jer mu je "crna rupa" u glavi. Sjeća se samo da je toga dana pio, a inače teško podnosi alkohol, jer se rastao s izvanbračnom suprugom i ostao bez stana. Ne sjeća se ni što ni koliko je popio, već samo da se probudio u policijskoj ćeliji, te da je kod sebe imao marihuanu, ali ne zna je li je konzumirao. Sucu je rekao i da se kao 16-godišnjak liječio u Kukuljevićevoj jer je bio izložen nasilju vršnjaka u školi, a što je kod njega izazvalo agresivno ponašanje. Napomenuo je i da ima obrt te da brine o dvoje maloljetne djece, te da živi s izvanbračnom suprugom koja je nezaposlena. Komentirao je da, ako je gađao zaštitara mecima onda nema logike da je htio protupravno prisvojiti spremnik s mecima.

Zaštitar je bio zbunjen zbog te noćne posjete misleći da je riječ o nekom djelatniku HEP-a. U jednom trenutku mu je s obje ruke uhvatio futrolu sa službenim pištoljem govoreći: "Daj mi vamo to." Dok su se naguravali, ispao mu je spremnik, pa je izvijestivši kolegu na drugoj porti i policiju krenuo za njim. Spremnik su našli ujutro na mjestu gdje se okrivljenik provukao ispod ograde. Bio je prazan, a naknadno su kod porte nađena dva od 10 metaka.

Psihijatar dr. Davor Zdunić u svom nalazu utvrdio je da je zbog odlučujućeg utjecaja pijanstva na negativne crte ličnosti okrivljenik bio bitno smanjeno ubrojiv. Prema policijskom izvješću, policajci su došli 35 minuta nakon spornog događaja te su zatekli dvojicu zaštitara i muškarca koji leži na tlu. Alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola od 1,45 g/kg.

Sudac Bertalanič je zaključio da okrivljenik očito nije postupao s namjerom protupravnog prisvajanja odnosno stjecanja protupravne imovinske koristi te je i s obzirom na nalaz i mišljenje vještaka njegovo iracionalno postupanje pripisao svojevrsnom "alkoholnom ludilu", kako je obrazložio, a ne postupanju s ciljem protupravnog prisvajanja radi stjecanja imovinske koristi, kako mu se optužbom stavlja na teret.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Srušio ogradu i zid da bi građani mogli prolaziti: Radnici hotela ih zalijevali vodom, otimali kabel...

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Stradun
Stradun
12:40 24.08.2023.

Eto hrvatskog sudstva. Živopisno. Zanimljivo.

Avatar Idler
Idler
13:42 24.08.2023.

Znači nakon sinkope mamo i alkoholno ludilo....a jel bi jen takšni norec mogel dobit cenera iza gitrih pa bi mam i sinkope i ostalog "ponestalo" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije