Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTAO S RADARA

Na Tihom oceanu kod Tajvana nestao japanski vojni helikopter: 'Spasiti ljude je prioritet'

Izrael
Foto: /NEWSCOM
1/3
06.04.2023.
u 14:45

Transportni vojni helikopter UH60, poznatiji kao Black Hawk, nestao je s radara nakon što je poletio iz baze kopnenih snaga samoobrane u Miyakojimi i nije odgovarao na radio komunikaciju

Japan je u četvrtak priopćio da je izgubio vezu s vojnim helikopterom u kojemu su bili članovi posade i nekoliko putnika u blizini Miyakojime, dijela jugozapadnog otočja Okinawe. Transportni vojni helikopter UH60, poznatiji kao Black Hawk, nestao je s radara nakon što je poletio iz baze kopnenih snaga samoobrane u Miyakojimi i nije odgovarao na radio komunikaciju, prema javnoj televiziji NHK.

Spasiti ljude u helikopteru vladin je prioritet, rekao je japanski premijer Fumio Kishida u komentarima koje je emitirao NHK. Brodovi japanske obalne straže tragaju za nestalim helikopterom u kojem je prema NHK-u bilo 10 ljudi. Neki lokalni mediji izvijestili su da je među njima bio i viši zapovjednik kopnenih snaga samoobrane. Dužnosnici GSDF-a nisu odmah bili dostupni za komentar.

>> VIDEO Božinović brani poruke policajaca:'Hoćete li na najbrži način upozoriti kolegu ili čekati ponedjeljak'

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
00:45 07.04.2023.

opasni su ovi ameri , nije li dovoljno tesko napraviti nevidljiv avion a gle imaju i nevidljiv zrakomlat.

US
ustrajan
21:37 06.04.2023.

Smrtna je istina da u vecini nesreca povezanih s letecim vozilima je krivnja na covjeku. Narocito na visoko treniranom covjeku koji u trenutku kada otkrije da je u smrtnoj opasnosti otkaze povjerenje instrumentima i popusti instinktima i slijedece sekunde je mrtav! Sa 50 godina letackog iskustva tvrdim a i iz osobnog iskustva da se to desava upravljati tako i da sam ziv mogu zahvaliti “Bozjem prstu“ koji me na trenutak izbavio oholosti u vlastitu superiornost i povjerovao sam instrumentima! Let nisko iznad vodene povrsine je narocito opasan jer se nakon nesta vremena izgubi vizualni osjecaj koliko smo visoko iznad povrsine a visinomjer je podlozan pogresci promjenio vanjskog barometarskog pritiska i samo nekoliko milibara djeli helikopter od podmornice. Kada se leti nisko nad vodom najpouzdaniji instrument je GPS medutim i tu je moguca pogreska jer s padom atmosferskog barometarskog tlaka je moguce javljanje fenomena lokalne povrsinske konveksnosti i pilot je ponovno zrtva. Stoga se iznad vode leti, ukoliko nam se zivi, barem 30-tak metara iznad povrsine i to vremenski vrlo ograniceno a sigurnost je vece ako se krecemo na koji stotinjak metara visine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije