Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKE ME HOME

Na stotine unikata u 20 kvadrata

Šestinski kišobran
Foto: Igor Kralj/Pixsell
29.03.2019.
u 10:00

Dućančić podno zagrebačke Uspinjače promovira hrvatski dizajn kao najbolji suvenir, a vodi ga Ranka Grgić Posavec.

Zagrepčani u prostor od 19 kvadrata najradije dolaze po darove za rođendane ili blagdane. Turisti, pak, rado svrate kako bi kući sa sobom ponijeli autentičan ručno rađeni suvenir, kakav se ne može naći nigdje drugdje u gradu. Dućančić “Take me home – Croatian design shop” od 2013. godine uspijeva u Tomićevu privući zaljubljenike u moderne unikatne dizajnerske proizvode.

Nagrađivani dizajneri

A sve je počelo od ideje njegove vlasnice Ranke Grgić Posavec, koja je smatrala je da je dobar hrvatski dizajn najbolji hrvatski suvenir.

– Kod nas možete pronaći proizvode poznatih, višestruko nagrađivanih hrvatskih dizajnera, kao i proizvode mladih dizajnera i kreativaca u usponu kojima želimo pomoći da svoje dobre ideje pretvore u kvalitetne proizvode – ističu u Take me Homeu. Na policama drže djela više od trideset proizvođača, a među njima ih ima prilično inovativnih. Poput police za bicikl “Wallbox”, namijenjene onima koji svoj bicikl drže u stanu i dosta im je zapinjanja te oštećivanja zidova.

Napravila ga je ekipa koja stoji iza imena RED projekt, a njihovi dizajneri osmišljavaju proizvode koji pomažu u svakodnevnom životu. Na policama su i ručno izrađeni kožni ili elastični tregeri Zagrebačkog brenda GoRetro, ali i otvarač za boce Triangle VAU dizajna, u formi uspravnog trokuta, koji je osvojio i titulu German Design Award Winner 2018. Ima i lutkica punjenih lavandom, podmetača, magneta, torbi, pregača, majica, svijeća, šalica, daskica za rezanje, a jedan od traženijih je “KRTZ!”, nož za čišćenje oraha u obliku orahova lista, koji je osvojio Grand Prix za najbolji hrvatski suvenir 2013.

– Izrađen je od nehrđajućeg čelika, povezujući tako tradicionalni obrt sa suvremenim materijalom. Lako se koristi – jedna oštrica obavlja sve funkcije: otvara ljusku oraha, uklanja unutarnju ljusku te na lagan način izvadi jezgru – opisuje svoj proizvod dizajnerica Tea Janković. Tamo su i ručno izrađene narukvice s privjeskom od emajliranog srebra poznatog zagrebačkog zlatara Maria Nokaja, koje su prilagodljive veličine, tako da pašu na svaki zglob.

I uspješnije tvrtke zatvore

Potiču i prodaju proizvoda dizajniranih na radionicama inkluzivnog dizajna Extra Ordinary Design, a jedan od njih su i plišani punjeni tulipani dizajnirani prema crtežima Ratka Koletića, umjetnika s autizmom. Činjenica što je dućan svih tih godina na istom mjestu veliki je uspjeh, smatra Ranka Grgić Posavec, koja je dobila i nagradu Women in Adria za najbolju mikropoduzetnicu 2016.

– Viđam i uspješnije tvrtke da zatvore svoja vrata. No zato moram raditi posao za tri ili četiri osobe: nabavu, marketing, administraciju... – zaključuje R. Grgić Posavec.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Samoborka
13:10 03.04.2019.

Da puno toga imamo, samo izgleda ne osoblje da to odmah daju registrirati, inace im dojde "kranjec " i tvrdi kako je to njihovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije