Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakonski prijedlog podržala cijela oporba

Most traži objavu svih troškova političara

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.05.2020.
u 13:48

Grmoja je pritom podsjetio da je Most još lani isti zakonski prijedlog uputio u saborsku proceduru, a sad ga ponavlja smatrajući da je u vrijeme aktualne krize dobar trenutak da se otvori rasprava o takvom zakonskom rješenju

Most je još jednom pokrenuo inicijativu kojom bi se zakonski propisala  objava svih troškova političara. Obznanjeno je to tijekom današnje Mostove konferencije za medije u Saboru nazvane "Cijela oporba podržala Mostov zakon, Plenković mora staviti na raspravu javnu objavu troškova političara". 

– Kako je država objavila popis poslodavaca kojima je dala potpore za vrijeme epidemije koronavirusa da bi se očuvala radna mjesta, jer su se odmah pojavili zahtjevi da se objavi tko je sve dobio te potpore, nastao je svojevrsni registar potpora. Ono što Most traži isto je to, samo na drugoj strani. Most traži da se javno objave svi troškovi političara – kazao je na konferenciji Nikola Grmoja, kako je prenijela Hina.

Grmoja je pritom podsjetio da je Most još lani isti zakonski prijedlog uputio u saborsku proceduru, a sad ga ponavljaju smatrajući da je u vrijeme aktualne krize dobar trenutak da se otvori rasprava o takvom zakonskom rješenju. 

– Uspio sam prošli tjedan skupiti potpise cjelokupne oporbe i natjerati vladajuće na raspravu o ovom zakonu kojim se traži da se na jednom mjestu javno objave svi troškovi političara. Ovakve registre imaju Irska i Kanada. To je vrlo jednostavno, ne bi iziskivalo nekakva dodatna financijska sredstva. Radi se o jednoj aplikaciji u koju bi svi dužnosnici, odnosno ustanove i institucije gdje oni rade, dobivaju plaću i stvaraju troškove tijekom obnašanja dužnosti, same morale unositi te troškove, kao i svrhu troškova i račune koji su nastali tijekom obavljanja određenih dužnosti – pojasnio je Grmoja u vezi s ponovljenim Mostovim prijedlogom Zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti koji je sada, dobivši potporu 31 saborskog zastupnika i zastupnice, uvršten u dnevni red pa će se o njemu, pod nazivom "Prijedlog Zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti", u prvom čitanju raspravljati već preksutra. 

Marko Sladoljev potom je naglasio da će u idućem razdoblju svaka kuna biti važna pa se ovakvim zakonom želi povećati transparentnost. 

– Želimo postići to da nijednom političaru u Hrvatskoj, u trenutku kada nam slijedi velika ekonomska kriza i kada će biti redovi pred pučkim kuhinjama, ne padne na pamet trošiti na janjetinu i skupe restorane – istaknuo je Sladoljev.

Ključne riječi

Komentara 7

MA
MaoZeTung
14:10 05.05.2020.

Bravo Most

DD
ddh
14:30 05.05.2020.

To je cisto politikanstvo. Postoje revizije, svaka kuna koju politicari trose se zna i na revizijama je, da utvrde eventualne nepravilnosti i da to prijave DORH-u. I to nije lektira za narodno razveseljavanje. Nek Petrov da podatke o tomu, kakoo je dobio kredit po povlastenim uvjetima i izmisljenim clanovima obitelji. To je cisto bulaznjenje nesposobnih i zavidnih. Oni ne mogu podnijeti to, da Premijer ima veliki ugled u svijetu, ali i kod svih normalnih hrvatskkih gradjana. I to ih ubija.

Avatar DeborahZM87
DeborahZM87
23:49 05.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije