Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Saboru

'Mora otići': SDP uputio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Kuščeviću

Zagreb: SDP o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
03.07.2019.
u 11:47

U ovoj Vladi više i nema ministra za kojeg ne postoji ozbiljna sumnja u korupciju i građanima je toga dosta, to više ne mogu gledati, rekao je Davor Bernardić

SDP je danas u saborsku proceduru, uz potporu HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika te SNAGA-e Gorana Aleksića i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, uputio svoj prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću zbog sumnje u koruptivne radnje i malverzacije sa zemljištem vezane uz nekretnine. Ministrov opoziv traže, kako su pojasnili, jer je tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra, "pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".

– Svjedoci smo da se zadnjih tjedana u javnosti pojavljuju informacije koje ozbiljno dovode u pitanje integritet Lovre Kuščevića i ozbiljno ukazuju na njegovu nedostojnost za obnašanje dužnosti ministra u Vladi RH. Objavljene informacije ukazuju na kontinuirano i ozbiljno kršenje zakona i propisa koji uređuju ponašanje državnih dužnosnika, sukob interesa, stečaj, rad trgovačkih društava, čak i pitanje katastra – objasnio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

U vrijeme dok je 2010. godine obnašao dužnost načelnika Općine Nerežišća, od trgovačkog društva Kuščević d.o.o., u kojem je prethodno bio jedini član i direktor, kupio je poslovni prostor u Supetru po cijeni koja je bila za oko pola milijuna kuna niža od cijene po kojoj ga je to trgovačko društvo kupilo, podsjeća Bernardić. Isti poslovni prostor, ali po znatno višoj cijeni od one po kojoj ga je kupio, prodao je trećoj osobi, Svpetrvs hotelima, zaradivši pritom 1,2 milijuna kuna, nastavlja te dodaje kako je po završetku te transakcije trgovačko društvo završilo u stečaju koji je proveden po skraćenom postupku. Budući da društvo više nije imalo imovine, rješenjem Trgovačkog suda u Splitu brisano je iz sudskog registra, a u trenutku brisanja društvo Kuščević d.o.o. imalo je dospjela dugovanja od oko 1,3 milijuna kuna, od čega je oko 300.000 kuna dugovalo državnom proračunu, nastavlja, dodavši kako dug nije mogao biti podmiren budući da je Kuščević izvlačenjem poslovnog prostora iz društva stekao imovinsku korist u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

– Izmjenama prostornog plana ministar je i sebi osigurao imovinsku korist, pa je u negrađevinskoj zoni općine izgradio kuću iako je dobio dozvolu samo za izgradnju štale i prenamijenio ju je u stambeni objekt. To, naravno, nije dovoljno jer su on i supruga na tim prenamjenama zaradili oko 2,7 milijuna kuna, odnosno, oko 47 puta više nego što su uložili u kupnju tih nekretnina, a sve se događalo dok je Kuščević bio načelnik općine – kazao je Bernardić.

– Posebno ga, kaže, zanima kako će tijekom glasovanja o opozivu reagirati druge stranke, posebno partneri Vlade, hoće li biti na strani građana ili ministra i najkorumpiranije Vlade u hrvatskoj povijesti. Isto tako nadam se da neke stranke neće pogaziti vlastitu riječ i obećanja zbog neke nove, nemoralne ponude. U ovoj Vladi više i nema ministra za kojeg ne postoji ozbiljna sumnja u korupciju i građanima je toga dosta, to više ne mogu gledati. Ovo nije opoziv koji je iniciran zbog političke odgovornosti nego opoziv zbog ozbiljne sumnje na korupciju, zlouporabu položaja. U normalnoj zemlji ovakvim slučajevima bi se već odavno bavio DORH – rekao je najavivši da će uskoro predstaviti SDP-ov paket mjera za borbu protiv korupcije koje će obuhvaćati istraživanje porijekla imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja kampanja, postrožit će kontrolu imovinskih kartica i inzistirati na tome da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bude lišeno svakog oblika političkih pritisaka.

Njegov kolega Peđa Grbin ukazao je na važnost rada medija koji moraju ostati slobodni i lišeni pritisaka kako bi otkrivali afere. Zahvalio je medijima na predanom radu jer je zahvaljujući njima sve ovo postalo dostupno javnosti.

– Lovro Kuščević nije brinuo o javnom interesu nego o svojem i on mora otići. O ovom Prijedlogu mora se raspravljati u idućih 30 dana. Očekujemo da se Vlada očituje, kad već ministar nema toliko morala da odstupi. Kakva je to Hrvatska u kojoj Lovro Kuščević može biti ministar – pita se Grbin.

Saša Đujić osvrnuo se na najnovije ministrove izjave te rekao kako on ne pokazuje ni najmanju dozu samokritičnosti i odgovornosti nego samo bahatost, kao i premijer.

– Očekivali smo da će Kuščević jutros, nakon sastanka u Vladi, izići pred medije i reći "moja dionica je završila, hvala na suradnji i doviđenja", no upravo suprotno, ministar ne da ne pokazuje dozu samokritičnosti i odgovornosti nego nastavlja s politikom koja obilježava i njega kao ministra i cijelu Vladu, a to je bahatost i uzurpacija vlasti od strane HDZ-a. I ministar se ponaša prema premijerovoj maksimi ''mogu što god hoću'' – rekao je Đujić ustvrdivši kako je riječ o osobi koja je pod ozbiljnim optužbama da je bespravni graditelj i mešetari i prenamjenjuje zemljišta, kao i o osobi koja je pod ozbiljnim optužbama za sukob interesa, a koja upravo predvodi džihad protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i predlaže zakon koji bi mu znatno smanjio ovlasti.

– Kuščević očito neće sam otići, a da nije istina ono što je objavljeno već bi sam izašao pred medije i to opovrgnuo, a ne išao premijeru govoriti da to nije istina. Mislim da premijer samo nema snage krenuti u smjeru njegove smjene, a za Kuščevića vrijedi – otišao je, samo on to još uvijek ne zna – zaključio je Đujić.

Bernardić je komentirao i kadroviranje u Bruxellesu, ocijenivši da je važno da je dogovor postignut, ali da je uloga Plenkovića čudna i nedostojna premijera te da nas je uveo u društvo zemalja u koje ne pripadamo, i to sve zbog vlastitog interesa.

– Pokušaj odlaska Plenkovića je propao – poručuje Bernardić.

Komentara 2

DU
Deleted user
12:04 03.07.2019.

Bero mora otići .

OK
okolo
12:22 03.07.2019.

posao oporbe je da kritizira...no moraju ponudit i rješenja, ideje... bero, krešo, neša i družina im izgleda kao se spremaju na radne akcije.. ..hoćemo, živiJo i dole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije