Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo otkriće

Ministar se nije izuzeo, već je tražio prenamjenu staja u kuće

Zemljište Lovre Kuščevića
Foto: Google Street View
1/5
01.07.2019.
u 20:15

Snimke na Katastar.hr-u i Google Earthu otkrivaju da je Lovro Kuščević jedini profitirao od prenamjena 2011. i 2015. u šumovitom predjelu Nerežišća dok je bio čelnik općine

Iako nam je neugodno što ministru Lovri Kuščeviću nije “ni najmanje neugodno” nakon svega što su novinari otkrili o njegovoj imovini, imamo i novo otkriće zbog kojeg će mu nos narasti do pinokijevskih razmjera te ga više neće moći braniti ni premijer Andrej Plenković, ustrajan u obrani suradnika. Iako smo protekla dva tjedna to već više puta pomislili, u arhivi Nerežišća našli smo za ministra kompromitirajuće zapise, a na snimkama objavljenim na Katastar.hr-u, Google Earthu i Google Streetu da su prenamjene dviju Kuščevićevih čestica jedini i izrazito invazivni ekscesi na tom šumovitu području ponad Nerežišća.

Tri vile na pašnjaku

Tri luksuzne vile grade se na “pašnjaku” (3. na fotografiji) koji je Kuščevićeva supruga kupila u tri navrata za 60.000 kuna, kako su pokazali ugovori koje su objavila 24sata, a pola je te površine nakon općinske prenamjene preprodala za 1,4 milijuna kuna. Izvođač radova je Bau-gradnja iz Gunje, tvrtka supruga investitorice, koja je u studenome 2015. i kolovozu 2016. s ukupno 150.000 kuna bila među najvećim donatorima HDZ-a i te 2016. prihodi su joj utrostručeni! Na oko 150 metara udaljenoj drugoj parceli Kuščević je betonirao put prema dubini šume do “štale” koja je postala kuća. Ministar se pravdao kako s tom prenamjenom nema ništa jer je odluku o “ispravku greške” donijelo Općinsko vijeće Nerežišća.

Nakon prenamjene Kuščevići se ljeti sele u kuću (2.) na mjestu staje u kojoj je držao kuniće i perad, da bi vilu s bazenom (1.) iznajmljivali turistima za 16.000 kuna tjedno. Na starijoj snimci na Google Earthu parcela je šumovita i ima samo nadstrešnicu (2. dolje). Desno je zemljište s tri vile (3.) kojem je čudesno skočila cijena
Foto: Google Earth

Što bi još imalo smisla da nije riječ o tako maloj općini u kojoj je Kuščević kao alfa i omega tada odrađivao zadnji mjesec svog trećeg mandata, prije nego što je 2016. postao ministar graditeljstva i često putovao u Gunju. Svi sve znamo, ali Kuščević za sve ima formalno opravdanje te je još i na Novoj TV dao objaviti zaključak od 30. svibnja 2011. kojim je kao načelnik općine prenio ovlasti na upravnog pročelnika Svemira Obilinovića kako bi on odradio sve poslove oko prvih izmjena Prostornog plana uređenja općine Nerežišća “u svrhu sprječavanja mogućeg postojanja sukoba interesa općinskog načelnika Lovre Kuščevića”. Također, tvrdio je i kako je Prostorni plan prošao ocjenu Ustavnog suda iako ta odluka iz studenoga 2010. nema veze s izmjenama Prostornog plana iz 2011. i 2015. koje su Kuščevića obogatile za nekoliko milijuna kuna.

Na internetskoj stranici općine Nerežišća našli smo zapisnike sa sjednica Općinskog vijeća iz kojih proizlazi da je Kuščević dvije godine nakon što se izuzeo, od kolovoza 2013. redovito obrazlagao prijedlog II. izmjena Prostornog plana, govoreći tada, što i sadašnji načelnik općine Svemir Obilinović, o značajnim razvojnim mogućnostima koje im donose izmjene plana. I tada, kao i danas, Kuščević je šutio o tomu što njemu osobno donosi taj plan. Bio je i na famoznoj 13. sjednici Općinskog vijeća održanoj 10. prosinca 2015.

Kuščević je javnosti, a pretpostavljamo i premijeru, prešutio da je na toj sjednici obrazlagao čak i prijedlog Rješenja o ispravci greške u II. izmjenama Prostornog plana uređenja Nerežišća. Osobno je od vijećnika tražio da se omogući prenamjena štala u stambene objekte na udaljenosti 200 metara od građevne zone. Osmero vijećnika jednoglasno je usvojilo i taj “ispravak” koji je Kuščeviću omogućio da “kokošinjac” u kojem je sugerirao da je držao perad i kuniće, prenamijeni u kuću, u koju se seli ljeti kako bi na zemljištu ispod tog svoju vilu s bazenom iznajmljivao turistima za 16.000 kuna tjedno.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Inače, ako je “kokošinjac” i postojao, na udaljenosti sto metara od njega mogao je smrdjeti jedino Kuščevićevoj obitelji i njegovim turistima, tako da je očigledno riječ o kompenzaciji koja je bila isključivo u Kuščevićevu interesu. Inače, bila je predviđena granica od 50 metara, ali Kuščevićeva štala ne bi zadovoljila te kriterije jer smo uz pomoć alata na Google Earthu ustanovili da je štala od građevne zone udaljena oko 75 metara. Ali, u obrazloženju odluke koju je predložio Kuščević navodi se kako su vijećnici HDZ-a inzistirali na obuhvatu do 200 metara.

Bilo bi zanimljivo vidjeti tko je još profitirao od te promjene osim lokalnog šefa HDZ-a. Tri digitalne ortofoto karte objavljene na Katastar.hr od 2011-2018 pokazuju da je u tom velikom šumovitom području ponad Nerežišća ta parcela od desetine njih jedina profitirala. Između te šume i građevnog dijela Nerežišća prolazi cesta, koja dijeli i zemljište sa štalom od zemljišne čestice na kojoj je Kuščevićeva kuća s bazenom. Na snimci iz 2011. nema štale, već samo nadstrešnica odmah uz cestu koja, prema snimki na Google Streetu iz studenog 2011., ima betonirane zidove i služi kao natkriveno parkiralište za kuću s vilom.

Staja na krševitom pašnjaku

Uvećanjem snimke na Google Streetu vidi se da je iza nadstrešnice iskrčena šuma koja je i bila upisana u zemljišne knjige sve do ožujka 2011. kad je unesena promjena kulture u “pašnjak”, premda je ono što se vidi na Google Streetu zapravo kamenito građevinsko zemljište. I na svježijim katastarskim snimkama vidi se betonirani put koji vodi do “štale”, danas kuće od 60 kvadrata. Katastarske snimke i Google Earth pogled na taj dio Nerežišća jasno ukazuju na dvije ekscesne intervencije u šumovitom predjelu Nerežišća, obje na Kuščevićevim parcelama, na kojima je “štala” postala kuća u “šumi” pa na kamenitom “pašnjaku”, dok je drugi “pašnjak” prenamijenjen u zemljište za tri vile. Sve je jasno!

VIDEO Premijer Plenković nakon maratonskih pregovora na summitu

Komentara 114

NO
Nordik
20:54 01.07.2019.

Kako može sumještanima od kojih je kupio zemljište pogledati u oči. Koji gad.

MA
Markos
20:27 01.07.2019.

Super. Neka dobije po pi... Ali neka dobije i Kreso Beljak i sva ostala politicka estrada. Treba jih pocistiti sve koji su krali pa neka odgovaraju. Svi od ljevih do desnih postenjaka.

MA
Marsijanac
20:33 01.07.2019.

To je taj veliki postenjacinja koji je pokrao desetke tisuca referendumskih potpisa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije