Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikolino pismo iz zatvora

Moja opcija je pobijedila pa ću reći sve što znam o zločinima

Mikola
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
03.02.2016.
u 19:30

Mikola tvrdi da zna tko je naredio, a tko ubio 19 civila u selu Bujevici, što se dogodilo s obitelji Zec, kakva je sudbina Marine Nuić...

“Obraćam vam se s jednom željom, a to je da pobijedi istina i da po mojim saznanjima bude oslobođena nevina osoba. Bio sam svjedok na suđenju koje se vodi protiv gospodina Tomislava Merčepa, zbog lažnih, vjerujete mi na riječ, optužbi za ratni zločin. Sada, pod novim okolnostima, pobjedom moje političke opcije, mogu reći da sam bio upozoravan od ‘dobronamjernih’ ljudi iz bivše vlasti koji su mi davali savjete da ne spominjem razne ‘manoliće’ i ‘perkoviće’ i ostale svete krave. Moram iznijeti istinu. Ni prvi put nisam lagao. Samo zbog straha za svoju familiju i život nisam govorio neke stvari. Radi se o ubojstvu 19 civila u selu Bujevica za koje znam tko ga je naručio, a tko izvršio, a Merčep nije imao pojma o tome. I mnogim drugim stvarima koje su se događale u Pakračkoj Poljani, Zagrebačkom velesajmu, ubojstvu obitelji Zec, sudbini Marine Nuić...”

Stoji to, među ostalim, u pismu koje je iz lepoglavske kaznionice Igor Mikola uputio sudu, tužiteljstvu i MUP-u. Budući da je u pismu naveo kako zna više od onog što je na sudu kazao u prosincu lani, vjerojatno će biti pozvan da ponovo svjedoči na suđenju Merčepu. Mikola je zbog ubojstva Aleksandra Antića 1991. u Pakračkoj Poljani osuđen na pet godina zatvora. Pobjegao je prije izricanja presude, a lani je izručen iz Perua, i to nakon što se prije nekoliko godina sam predao tamošnjim vlastima bježeći pred narkokartelima. Kada je svjedočio na suđenju Merčepu, kazao je da je postrojbama u Pakračkoj Poljani zapovijedao Ivan Vekić, a ne Merčep. Mikola je tada kazao i da on s ubojstvom obitelji Zec nema veze, no nije htio reći tko s tim ima veze jer za to, kako je kazao, nije vrijeme. Sudeći po njegovu pismu, vrijeme za to sada je očito došlo.

>> Nakon šest godina počelo drugo suđenje za smrt bebe

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Prosenjak
Prosenjak
21:21 03.02.2016.

Gospodine Mikola, vi imate pravo promjeniti ili nadopuniti svoj iskaz i imate se pravo pozvati na smjenu vlasti, jer za to imate presedan na koji se može pozvati, a to je presuda Dariu Kordiću u Haagu, paragraf 627. u kojem doslovno piše: "Svjedok AT je rekao da ranije nije imao hrabrosti da kaže istinu ili da svjedoči na svom suđenju, i da nije došlo do promjene vlasti u Republici Hrvatskoj niti sada ne bi sakupio hrabrost da to učini.1198". Dakle, kad je tajnoi svjedok AT svjedočio u slučaju Blaškić, on je teretio Blaškića jer je ovaj izdao nezakonitu zapovjed. Ali, kad se promjenila vlast, na tog svjedoka izvršio je pritisak odvjetnik Anto Nobilo (isti paragraf) da lažno tereti Kordića što je ovaj i učinio, pa je Kordić samo na temelju tog lažnog i promjenjenog iskaza odgulio 25 godina zatvora kao potpuno nevin čovjek.

GO
Goldstadt
20:19 03.02.2016.

bravo dečko treba tu komunističku fagru satrati ,samo reci istinu kako su račanovi doušnici huškali i ubijali !

SK
skupiduša
22:33 03.02.2016.

Možeš ti trabunjati i pisati što hoćeš, istina se zna, radi se o spašavanju još jednog zločinca i prebacivanje krivnje na druge. Svi vi jednako lažete, niste ni čuli ni vidjeli nikoga,ni žive, ni mrtve. Mora da su se međusobno , ili sami poubijali.Kada će te gadosti prestati i žrtve naći mir?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije