Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže sastanak

Mještani Viškova sumnjaju u postupak za isplatu obeštećenja

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
06.03.2014.
u 10:46

Naime, postupak za isplatu obeštećenja vlasnicima nekretnina uz deponij Viševac Općina Viškovo bila je dužna provesti sukladno Zakonu o otpadu

Ukupno 163 mještana koji žive uz deponij Viševac potpisalo je peticiju kojom traže hitan sastanak s načelnicom Općine Viškovo Sanjom Udović. Sumnjaju u nepravilnosti pri vođenju postupka za isplatu obeštećenja zbog umanjenja vrijednosti njihovih nekretnina. Traže pisano obrazloženje načina kojim je definiran popis nekretnina za isplatu obeštećenja, detaljnu formulu za obračun naknada, zakonsku podlogu temeljem koje su obračunate naknade i definiran krug nekretnina čiji vlasnici imaju pravo na obeštećenje, kao i hitnu isplatu svih obračunatih i neisplaćenih naknada.

Naime, postupak za isplatu obeštećenja vlasnicima nekretnina uz deponij Viševac Općina Viškovo bila je dužna provesti sukladno Zakonu o otpadu i Pravilniku o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave. Prema dostupnim podacima i informacijama koje su mještani razmijenili, postupci procjene i isplate obeštećenja vodili su se, tvrde, prema različitim pravilima, zbog čega sumnjaju u  nepravilnosti i nezakonite radnje.

Zanima ih zašto Općina Viškovo prikriva tražene informacije i uporno izbjegava jasna obrazloženja. Tvrde da se lokalna administracija koristi svim raspoloživim administrativnim alatima kako bi se postupci za isplatu obeštećenja maksimalno usporili. Tako je Općina Viškovo na njihove adrese uputila i cirkularno pismo kojim ih poziva da podatke iz postupaka za obeštećenje zadrže kao strogu tajnu, iako je Visoki Upravni sud presudio da Općina nema razloga odbiti rješenje Agencije za zaštitu podataka kojim se podaci o isplaćenim naknadama mogu učiniti dostupnima javnosti. Lokalna administracija i dalje odbija postupiti po tom rješenju, tvrde mještani.

>> Vijećnici općine Viškovo ne žele odlagalište otpada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije