Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI S BIH

Milanović pozdravio otvaranje pregovora pa opleo po Plenkoviću: 'Vrhunac dodvoravanja briselskim birokratima'

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio svečani prijam za umirovljene brigadire i kapetane bojnog broda
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
12.03.2024.
u 15:49

Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je početak pregovora BiH s EU nazvao „najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade u ovom mandatu“ predstavlja vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratima, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je najavljeno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji. Iz Ureda predsjednika priopćeno je kako predsjednik pozdravlja tu odluku te da je ulazak BiH u EU važan za Hrvatsku iz više razloga. Ključni je razlog taj što je ulazak BiH u EU ujedno strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske jer u BiH živi i hrvatski narod, jer s BiH dijeli najdulju kopnenu granicu i jer su Hrvatska i BiH povijesno, kulturno i gospodarski duboko povezane prijateljske države, priopćeno je s Pantovčaka. Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti: 

Predsjednik Milanović je proteklih godina uporno zagovarao dodjelu statusa kandidata za BiH i početak pregovora o članstvu s BiH, štoviše, i danas je uvjeren kako je BiH to zaslužila i ranije. Jednako tako je zagovarao i tražio od Vlade RH - koja predstavlja Hrvatsku u institucijama EU - i od tih istih institucija da se hrvatskom narodu u BiH osiguraju sva prava koja mora imati kao konstitutivan i jednakopravan narod BiH. A to znači i pravo na legitimno predstavljanje Hrvata u svim tijelima vlasti u BiH, uključujući i pravo Hrvata u BiH da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH. 

VEZANI ČLANCI: 

Ali, Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promijenjeno izborno zakonodavstvo. Štoviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tijekom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi.

Imajući sve to u vidu, izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je početak pregovora BiH s EU nazvao „najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade u ovom mandatu“ predstavlja vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratima. Za njegovu političku karijeru možda to i jest uspjeh jer je u cijelosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH. Ali, za hrvatski narod u BiH takvim „najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade“ kao da je popločen put u politički pakao. 

Plenković se i sada hvalisa kako su partneri u Briselu čuli njegove poruke vezane uz BiH – prikazujući sebe kao veću Ursulu od Von der Leyen – iako svih ovih godina nismo ni čuli ni vidjeli da je bar jednom u Briselu ikome rekao – ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH! Niti na jednom Europskom vijeću ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegnuo za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU. Kada se Hrvatskoj zabranilo da sudjeluje u misiji EU u BiH ili kada je visoki predstavnik za vanjsku politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU ili kada su njegovi europski partneri legalizirali nelegalnog člana Predsjedništva BiH – Plenković nije ni pisnuo.

Umjesto da je barem jednom, kada je mogao i morao, iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske, Plenković sada u tsunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspjeh čak i tešku i neizvjesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH. Pravi se pri tome Plenković kao da ne zna da će baš ti njegovi briselski partneri dodatno nasrnuti na prava Hrvata u BiH jer za njih je jedino građanska BiH dovoljno dobra BiH da bude članica EU. 

Stav je predsjednika Milanovića: BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. A Hrvatska kao punopravna članica EU mora iskoristiti sve instrumente – kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese – da Hrvatima u BiH osigura takav status i  zaštiti ne samo njih, nego i strateške nacionalne interese Hrvatske.

GALERIJA Ursula von der Leyen: BiH treba biti dio EU, ali to nije moguće bez reformi

Zagreb: Predsjednik Milanović upriličio svečani prijam za umirovljene brigadire i kapetane bojnog broda
1/6

Komentara 61

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
16:06 12.03.2024.

Ovaj lik stvarno nije normalan više, koliko mržnje iz njega izlazi prema Hrvatskoj i Hrvatima to se više ni riječima ne može opisati. Živim za dan kad više neće bit na funkciji kako bi Hrvatska opet krenila putem zajedništva i normale. Ovoliko mržnje svakodnevno, al svakodnevno slušat iz usta Predsjednika je više degutantno za svaki želudac.

PR
pravednik2
16:35 12.03.2024.

Predsjednik voli od cijele BiH najviše roštilj sa Predsjednikom RS.

DE
deps
16:32 12.03.2024.

Ovaj hitno treba uputnicu za žutu bolnicu u zapadnom dijelu grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije