Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZITIVNO IZVJEŠĆE EK

Oglasila se Vlada o otvaranju pregovora s BiH: 'Očekujemo od aktera da nastave s reformama'

Zagreb: Održan okrugli stol 'Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta'
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
12.03.2024.
u 14:54

U priopćenju se podsjeća i na zajednički posjet Sarajevu Plenkovića, von der Leyen i nizozemskog premijera Ruttea krajem siječnja, koji su tada pozvali političke lidere u BiH na provedbu reformi kako bi izvješće Komisije bilo pozitivno

Pozdravlja se usvajanje izvješća Europske komisije kojim se preporučuje Europskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, objavila je Vlada u svom priopćenju ovog utorka, nakon govora predsjednice Komisije Ursule von der Leyen kojim je to i potvrđeno. Za ovaj uspjeh vlada predvođena Andrejom Plenkovićem čestitala je predsjedateljici Vijeća ministara Borjani Krišto i svim političkim akterima u BiH koji su dali doprinos, kao što su i zahvalili von der Leyen zbog ''prepoznavanja važnosti ove odluke''.

- Ovo je uistinu povijesni iskorak za BiH, kao i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Naša podrška prema BiH je dobronamjerna, dobrosusjedska i usmjerena na napredak cijele zemlje u kojoj sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Na tome i osobno radim još od 2016. godine kada sam kao zastupnik u Europskom parlamentu zajedno s kolegama iz delegacije pomogao tadašnjem predsjedavajućem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji. Pozitivno izvješće Komisije temelj je za odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo. To je veliki uspjeh za BiH, ali i potvrda političke snage i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji. Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi međunarodni položaj za dobrobit hrvatskih građana, gospodarstva i društva, kao i za dobrobit hrvatskog naroda u BiH i za boljitak čitave BiH - poručio je Plenković, a navodi se u priopćenju.

U promijenjenom globalnom i sigurnosnom okruženju, kada je pružena jasna europska perspektiva Ukrajini, Moldovi i Gruziji, Hrvatska je pomogla BiH da stekne status kandidatkinje za članstvo u prosincu 2022. godine, stoji u priopćenju. Na Europskom vijeću u prosincu prošle godine, izborili smo se za pozitivniji tekst zaključka koji je otvorio prostor BiH da dobije zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora na Vijeću u ožujku ove godine, uz pozitivno izvješće Europske komisije.

U priopćenju se podsjeća i na zajednički posjet Sarajevu Plenkovića, von der Leyen i nizozemskog premijera Ruttea krajem siječnja, koji su tada pozvali političke lidere u BiH na provedbu reformi kako bi izvješće Komisije bilo pozitivno. Realizacija zakonodavnih aktivnosti koja je uslijedila pokazuje da je Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto ostvarilo značajan reformski iskorak, navodi se.

POVEZANI ČLANCI:

''U nadolazećem razdoblju očekujemo od svih političkih aktera u BiH da nastave s provedbom potrebnih reformi, osobito u pogledu što skorijeg postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi se osigurala jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH'', stoji u priopćenju.

>> FOTO/VIDEO 'Naši ljudi su kod kuće': Pogledajte emotivan susret oslobođenih ukrajinskih zarobljenika

Zagreb: Održan okrugli stol 'Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta'
1/16

Komentara 2

SP
Spezzi
15:54 12.03.2024.

haha, koja predizborna komedija. U BiH se ne mogu dogovoriti niti o tome jel trava zelena. a kamo li šta drugo. Ući će u EU za 500 g, a možda ni tada. ovo je samo za hdz-ove predizborne potrebe.

BE
bendzola
16:10 12.03.2024.

Ovo je svakako pozitivna vijest, ali pitanje je da li jedan od tri naroda koji se klanjaju zločincu putinu, čiji predstavnici dijele ordenje putinu trebaju ići u EU? Koji je smisao u Europskom parlamentu dati prostor Dodiku koji će vrijeđati EU parlament i podržavati agresiju Rusije na susjede??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije