Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak pregovora

Von der Leyen: BiH u godinu dana napravila više nego u proteklom desetljeću

CDU leadership meeting in Berlin
Foto: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS
1/3
12.03.2024.
u 09:24

Europska komisija danas usvaja izvješće kojim potvrđuje da je Bosna i Hercegovina spremna za otvaranje pristupnih pregovora, što je odluka koju će na temelju Komisijine preporuke donijeti države članice kroz Vijeće EU

U jutrošnjem govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da se danas usvaja izvješće kojim Komisija preporučuju državama članicama u Vijeću Europske unije da otvore pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. 

- Otkad smo joj dali kandidatski status, BiH je napravila impresivne korake prema nama. Veći napredak postignut je u nešto više od godinu dana nego tijekom čitavog jednog desetljeća - rekla je predsjednica Komisije. - Naravno, potreban je još veći napredak za pristupanje našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije za članstvo. I ispuniti težnju svojih građana da budu dio naše obitelji. Zbog toga ćemo danas odlučiti dati preporuku Vijeću za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Poruka koja dolazi iz BiH je jasna. Stoga i naša poruka mora biti jasna. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji - poručila je Ursula von der Leyen.

Ovaj korak na europskom putu BiH prema EU, koji je donedavno bio posve nezamisliv, događa se i zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega je oživjela politika proširenja Unije. Ali događa se i zbog sustavnog rada hrvatske Vlade na tome da uvjeri Europsku komisiju, i sve države članice koje odlučuju kroz Europsko vijeće, u nužnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH. 

U jutrošnjem govoru u Strasbourgu, predsjednica Komisije nabrojala je što je sve BiH ispunila u posljednjih nekoliko mjeseci, čime je zaslužila zeleno svjetlo za sljedeći korak na europskom putu.

POVEZANI ČLANCI:

- Prvo, Bosna i Hercegovina je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, zemlja usvaja važne zakone, kao što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je bio u zastoju sedam godina, i Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Treće, upravljanje migracijskim tokovima nastavlja se poboljšavati, a pregovori o sporazumu s Frontexom sada mogu početi, nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Četvrto, Ministarstvo pravosuđa pristalo je u domaće kaznene evidencije uvrstiti presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. I peto, što se tiče dijaloga i pomirenja, novi Upravni odbor za izgradnju mira upravo je počeo s radom - nabrojala je Ursula von der Leyen. 

>> GALERIJA U Sarajevu odali počast Navaljnom: Izbio incident, muškarac uništio njegovu fotografiju

CDU leadership meeting in Berlin
1/17

Komentara 3

SE
Serengeti
10:19 12.03.2024.

Od kako nema Izetbegovića (oca, sina i žene) u vlasti i otkako je Komšić marginaliziran BiH velikim koracima ide prema naprijed. @dosadno na aparatima....

PR
prajdali100
09:50 12.03.2024.

Što je učinila BiH ? Ništa.Sve je ustvari politika.

Avatar volim fritule
volim fritule
10:02 12.03.2024.

je 100%, zadnjih godina zahvaljujući Dodiku je više napravljeno za uništenje bih nego tjekom cijelog rata 90tih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije