Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski biskupi

Mi se ne prepoznajemo u riječima patrijarha o mržnji i osveti

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
15.10.2017.
u 23:11

Hrvatski biskupi, ohrabreni informacijom da se kanonizacija Stepinca približila, ocjenjuju da je vrijeme reći stop napadima

Hrvatski biskupi prvi su put s jednoga svojega zasjedanja uputili izravnu poruku patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, negodujući protiv njegova govora na ustoličenju dalmatinskog episkopa prije dva tjedna.

Biskupi su, kako vele u priopćenju sa svoga netom završena jesenskog zasjedanja na zagrebačkom Ksaveru, obaviješteni o hirotoniji novoga dalmatinskoga episkopa, preosvećenoga gospodina Nikodima Kosovića, na kojoj su bili nazočni i dvojica članova HB, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić te šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Imajući u vidu sve što su hrvatski biskupi činili i govorili tijekom Domovinskoga rata u evanđeoskom i ekumenskom duhu, biskupi smatraju neprimjerenim i neutemeljenim prozivanje katoličkih biskupa i vjernika od srpskoga patrijarha Irineja i ne prepoznaju se u tim patrijarhovim riječima – poručili su hrvatski biskupi. Naime, patrijarh Irinej u svome je govoru rekao kako „mržnja nije prestala“ i „osvete se pripremaju i nagovještavaju“.

– Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realiziraju. Vi živite ovdje kao maleno stado u jednoj nama bliskoj državi s braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi evanđeoske, riječi mira i ljubavi. Da čujemo riječ da smo prije svega kršćani i kao takvi jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje, to je prvi korak, jer Gospod traži od nas i braće katolika i svih onih koji pripadaju nekoj vjeri da ljubimo jedni druge, jer svi nosimo lik Božji u sebi i u svakom od nas bez obzira na podrijetlo i boju kože je prisutan Gospodin – rekao je Irinej, a što je već tada, kako smo pisali, povrijedilo katoličke biskupe, koji nisu odmah htjeli službeno reagirati, nego tek sa zajedničkog zasjedanja.

1/12

No, usprkos svemu, biskupi poručuju kako će u duhu smjernica Drugoga vatikanskoga sabora „nastaviti njegovati dobre odnose s pripadnicima svih religija, a posebice s onima koji ispovijedaju ime Isusovo, te bez prestanka moliti na nakanu koju je Krist izgovorio na Posljednjoj večeri i ostavio kao novu zapovijed da “ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio” (Iv 13, 34) i truditi se “da svi budu jedno” (Iv 17,21). Na neki način ovo je neuobičajena komunikacija i praksa da se biskupi obraćaju s najvišeg vrha polemičkim tonom prema poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Naime, dosad su uvijek bili suzdržani prema teškim riječima patrijarha Irineja na račun Katoličke crkve u Hrvatskoj i kardinala Stepinca, udovoljavajući često i zahtjevima Vatikana za pomirljivošću i koncilijantnošću katoličke strane. Ovoga puta, misle neki, odlučili su se suprotstaviti, očigledno ohrabreni i informacijom da se kanonizacija kardinala Stepinca jako približila i da je došlo vrijeme da se kaže „stop“ neargumentiranim napadima s vrha Srpske pravoslavne crkve. Naime, kako se može čuti u crkvenim krugovima, blaženi kardinal Alojzije Stepinac trebao bi biti proglašen svetim iduće godine, a Katolička crkva i politički vrh rade i na pozivu papi Franji u Hrvatsku tim povodom.

Komentara 53

DD
ddh
00:00 16.10.2017.

SPC nije nikakva crkva, nego partija. Partija koja stoji na liniji Garasananovih ideja o Velikoj Srbiji, stoji na liniji cetnistva i zla. Pa zar ti igumani stvarno misle, da su Hrvati zaboravili, kako je taj njihov patrijarh dosao u Hrvatsku za vrijema Domovinskog rata i blagoslivao gradnju srpske bogomolje na temeljima od cetnika porusene katolicke crkve u Laslovu? Dali ti igumani misle, da s Hrvati zaboravili, da je njihov patrijarh 1995-e dolazio u Knin ne propovijedati ekumenizam, nego blagoslivati srpsko oruzje. i dok je Kardinal Kuharic cijelo vrijem molio za mir, igumani su na celu s njihovim episkopima i patrijarhom huskali cetnike na zlocine. Ta SPC nije srkva ljubavi i pomirenja, to je crkva osvete i mrznje, koja u njihovom samostanu na Krki jos i danas slavi zlocince Mladica i popa Djujica.

MI
miki45
08:50 16.10.2017.

PA bradonja pokazuje sto misli i to je uredu bolje nego da skriva --za njega nema hrvatske nego dalmacija ---i tako redom on nema ljubavi prema nama on zivi od mrznje neznam kako tako mogu nekoga mrziti oni ce sami sebe unistiti sa Tom mrznjom to bih trebalo protjerati iz hrvatske neka tamo se mrze kako hoce sta ce nam ti tu

NE
Nenadnbgd
23:52 15.10.2017.

Obe crkve veruju u istog boga a ovoliko različitosti. Umesto da rade na spajanju i jednog i drugog napaćenog naroda oni rade suprotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije