Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdržavanje kazne

Medved: Merčep u toplicama po preporuci liječnika

Tomo Medved
Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.09.2018.
u 10:36

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu da osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama po preporuci liječnika.

"Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa", kazao je Medved uoči sjednice Užeg kabineta Vlade komentirajući vijest na portalu Index da Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji dane provodi u - toplicama.

Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu. O istom pitanju ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je samo kako "postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta". 

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Merčep od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

"Merčepovci" su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:02 12.09.2018.

gospodo iz vlade recite koga moram ubiti, opljačkati ili što već da dobijem takvu kaznu ili barem ulaznice za kino ...

MA
maki
11:04 12.09.2018.

Tomo izdrzi...

DU
Deleted user
11:36 12.09.2018.

Kad je malo žužić išao na rehabilitaciju nije bilo problema.Imate hrpu osudjenika koji se tako lječe i baš je Merčep problem.Pa kad vidin tko je objavio vjest i jasno mi je.Index ili Kurir nema razlike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije