Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVEDBA NOVOG ZAKONA

U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo status ratnog invalida

Tomo Medved
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
25.06.2018.
u 08:11

Unatoč relativno visokom broju zahtjeva, tek je 4239 predmeta kompletirano cjelovitom medicinskom dokumentacijom

U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je ukupno 8490 zahtjeva.

Ti su zahtjevi podneseni po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, koji se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove.

U skladu s očekivanjima

Iz Ministarstva branitelja napominju da je, usprkos relativno visokom broju zahtjeva, tek 4239 predmeta kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija, što podrazumijeva izvorne dokumente vezane za pojedine bolesti, temeljem kojih se traži ostvarivanje prava, te opis ratnog puta, okolnosti stradavanja, sudjelovanje u Domovinskom ratu i slično.

Također, ističu kako je broj podnesenih zahtjeva u skladu s očekivanjima i planiranim financijskim projekcijama.

Nadalje, iz resornog ministarstva ističu kako je broj podnesenih zahtjeva za priznanje statusa HRVI-ja u skladu s očekivanjima i zbog činjenice da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata u proteklih 12 godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti kao i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI-ja, a koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zato što su podneseni izvan roka.

– To znači da u ukupnom broju podnesenih zahtjeva u određenom broju participiraju i podnositelji zahtjeva iz gore navedene brojčane skupine koji stupanjem na snagu novog Zakona, iznova podnose zahtjeve – poručili su iz Ministarstva.

Komplicirana procedura

Kako se pritom ne bi provukli oni koji to ničim ne zaslužuju, čemu smo svjedočili u godinama nakon rata, Vlada je ovoga puta propisala strogu, pa i poprilično kompliciranu proceduru za potencijalne korisnike invalidnina. Podnositelje zahtjeva najprije čeka stručna procjena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi, a potom i odlazak pred vijeće vještaka pri Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju, posebnoj organizacijskoj jedinici koja će kandidate za status vještačiti u prvom i drugom stupnju.

Nakon vještačenja Vijeća vještaka sa svom dokumentacijom reviziju tog mišljenja provodi vijeće viših vještaka, a nakon provođenja postupka revizije predmet se vraća na ured državne uprave koje, ovisno o nalazu i mišljenju, donosi rješenje o statusu HRVI-ja. S obzirom na to da se branitelji u neformalnim razgovorima žale na nejasnu birokraciju i sporost sustava, u Ministarstvu smo upitali jesu li prvi branitelji uopće pristupili stručnoj procjeni, no precizan odgovor nismo dobili.

No, u pisanom odgovoru rečeno je kako je “Ministarstvo u nekoliko navrata izvršilo obilazak svih ureda državne uprave u cilju rješavanja uočenih poteškoća i reguliranja ujednačenosti postupanja, a što će nastaviti i u buduće”, iz čega se dade iščitati da procedura ipak zapinje.

Komentara 284

SI
signum88
08:56 25.06.2018.

Koliki broj od tih 8500 je i dobio mirovinu ??? I ja sam podnio zahtjev da letim na Mars. Još jedna udbašaka podvala da nepismeni i priglupi narod poludi na branitelje. A Raškovićka je i baš izabrala datum. Prava čestitka hrvatsko državi.

ST
Stormbringer
08:40 25.06.2018.

A koliko je novih partizana odn. novih udavača npr. manolićeva i njihovih potomaka koji dobivaju nezaslužene mirovine? Koliko je novih članova "levičarskih" udruga koji dobivaju plaće iz proračuna. Gdje je Todorić? Ah previše pitanja...

Avatar navijač
navijač
08:28 25.06.2018.

Svatko tko ostvaruje neko pravo mora ga i dobiti, kad je trebalo reskirati zdravlje,logpr iżivpt onda su pojedinci šutili ko ribe a sad im je krivo. Novac treba ukinuti "kulturnjacima" i uhljebima a i partizanskim nasljednicima mirovina pa će bitiiti za sve. A da ne spominjem " civilne udruge , manjine , saborske privilegije.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije