Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedoče četiri osobe

Među svjedocima i dvije žene koje su se žalile na uznemiravanje

Damir Škaro
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
05.09.2019.
u 18:46

Bivši saborski zastupnik HDZ-a iznosio je obranu u kojoj je nijekao da je silovao 42-godišnju zaposlenicu. No sud i tužiteljstvo toj obrani nisu povjerovali

Nisam je silovao! – riječi su kojima se Damir Škaro pred velikogoričkim tužiteljem branio od sumnji da je silovao 42-godišnju djelatnicu AK Siget. No, ako je suditi po odluci suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, toj se obrani i nije previše vjerovalo jer mu je određen jednomjesečni istražni zatvor. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke, a cijela priča za koju se Škaro sada sumnjiči dogodila se sredinom kolovoza u prostorijama AK Siget. Javnost je za događaj doznala nakon što je žrtva javno progovorila za emisiju Provjereno Nove TV, a silovanje je policiji prijavila njezina liječnica, nakon što joj je žrtva ispričala što joj se dogodilo.

Skrivao se od fotoreportera

Bivši saborski zastupnik HDZ-a, kojeg je HDZ, netipično za tu stranku, brzopotezno osudio te se od njegova ponašanja ogradio isti dan kada je uhićen, noć je proveo u policijskom pritvoru. Nakon što je u srijedu uhićen na graničnom prijelazu po povratku iz BiH, Škaro je priveden prvo na policiju radi ispitivanja, a malo prije podneva dovezen je u zgradu u kojoj se nalaze velikogoričko Županijsko državno odvjetništvo te Županijski sud u Velikoj Gorici. Dovezen je u srebrnoj civilnoj Škodi Octaviji, a kada je pred zgradom suda i tužiteljstva vidio okupljene fotoreportere i novinare, legnuo je kako ga ne bi uspjeli fotografirati. U zgradu su ga uveli na stražnji ulaz, a na rukama nije imao lisice. Na ispitivanju u tužiteljstvu zadržao se oko sat i pol, aktivno iznoseći obranu u nazočnosti odvjetnika Selima Šabanovića. Tužiteljstvo je nakon ispitivanja zatražilo da mu se odredi istražni zatvor. Zahtjevu tužiteljstva sud je udovoljio, što je očito razbjesnilo Krešimira Krsnika, drugog Škarina odvjetnika koji po izlasku sa suda ništa nije htio komentirati.

– Ne mogu ništa komentirati jer je postupak tajan – kazao je Krsnik.

Kako doznajemo, u istrazi bi trebalo ispitati četiri svjedoka, tri žene i muškarca. Među njima su dvije žene i pravnica kojoj su se one požalile na Škarino uznemiravanje te posrednik preko kojega je Škaro žrtvi navodno ponudio 80.000 eura za šutnju. Nekadašnje boksačkog olimpijca terete za silovanje i spolno uznemiravanje, dok je prijetnja “otpala” jer je sadržana u kaznenom djelu silovanja. Za kazneno djelo silovanja zapriječena je kazna zatvora od jedne do 10 godina, a za spolno uznemiravanje, koje se ne progoni po službenoj dužnosti nego na prijedlog oštećene, maksimalna kazna do jedne godine. Na slučaj Škaro jučer je reagirala i Kolinda Grabar-Kitarović, priopčivši da osuđuje seksualno, obiteljsko nasilje kao i svaki drugi oblik nasilja. “Predsjednica potiče svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja te od institucija očekuje pravovremenu, brzu i učinkovitu reakciju”, priopćili su iz Ureda. Reakcija s Pantovčaka stigla je nakon što je Forum žena SDP-a apelirao na predsjednicu da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare, koji se na društvenim mrežama hvali svojim dobrim odnosima s predsjednicom, kojoj je bio i izaslanik na nekim događanjima. “Vrlo je važno da i kao žena, ali i predsjednica države, pošalje snažnu poruku u kojoj oštro osuđuje takav čin i pokaže stav kako seksualno zlostavljanje žena, kao i svako drugo zlostavljanje, treba biti oštro sankcionirano te kako je zadaća društva da se protiv nasilja nad ženama bori svim sredstvima”, priopćio je Forum žena. (pmž, 24sata)

No Krsnik je ipak imao poruku za novinare kojima je kazao:

– Pazite što pišete i kako izvještavate jer bi vas se zbog nekorektnih tekstova punih netočnih informacija moglo i tužiti.

Naknadno se doznalo i da je od suda tražio da se zabrani emitiranje emisije Provjereno “jer su takve objave protivne pravu optuženika”. Dok se Krsnik obraćao novinarima, dvojica policajaca sa suda su izvela Škaru, kojem je lice bilo prekriveno jaknom kako ga se ne bi moglo fotografirati. Posjeli su ga na stražnje sjedalo policijskog vozila, nakon čega je odvezen u zagrebački zatvor u Remetincu.

Osuda HDZ-a

U međuvremenu se o njegovu uhićenju oglasio i Autoklub Siget, u kojem je Škaro predsjednik. Ako je suditi po tonu priopćenja, u cijeloj grozomornoj priči oko optužbi za silovanje zaposlenice, Autoklubu Siget najbitnije je da je Škaro – dobar menadžer.

Odvjetnik: Postupak je tajan, ne smijete iznositi činjenice

“Damir Škaro na čelo Autokluba Siget, čiji je predsjednik i danas, došao je 2004. Za predsjednika je jednoglasno izabran na izbornoj skupštini. Njegova je funkcija volonterska, a profesionalno se radi o osobi visokih menadžerskih sposobnosti čiji je doprinos razvoju i rezultatima Autokluba Siget nedvojben. Autoklub Siget danas je najveći autoklub u Hrvatskoj, koji odlikuje najviša razina kvalitete i usluge, o čemu svjedoči više od 35.000 članova i više od 100.000 korisnika usluga. Nemamo nikakvih saznanja o informacijama vezanima za g. Damira Škaru objavljenima u medijima te molimo da o ovoj temi kontaktirate nadležne državne institucije”, priopćili su iz Autokluba Siget.

I tako, dok hvale Škarine menadžerske sposobnosti, u Autoklubu Siget očito smatraju da ni slovom ne trebaju osuditi Škarino ponašanje ili se od njega ograditi. To više što je Slavko Tušek, predsjednik HAK-a, javno novinarima kazao: “Žao mi je zbog svega što se dogodilo, žao mi je zbog žrtve, no vjerujem da ona nije jedina.” Zbog te izjave čelni čovjek HAK-a, u čijem Upravnom odboru, usput budi rečeno, Škaro sjedi, bez sumnje može očekivati policijski poziv jer će istražitelje zasigurno zanima što je mislio pod tim što je rekao.

O Škarinu uhićenju oglasio se i HDZ koji je bio malo pametniji od AK Siget jer su u priopćenju naveli da “HDZ najoštrije osuđuje seksualno, obiteljsko, kao i svaki drugi oblik nasilja. Očekujemo pravovremenu i energičnu reakciju nadležnih institucija, kao i promptno utvrđivanje činjenica. Sukladno tome, i stranka će reagirati temeljem svojega Statuta, u kojemu su jasno navedene stegovne mjere za teške povrede članske obveze.” Iz tona priopćenja može se naslutiti i da će Škaro promptno biti izbačen iz HDZ-a.•

Komentara 48

ST
Stipan
18:59 05.09.2019.

Srami se ako si čovjek !

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
19:38 05.09.2019.

Ne znam sto je istina ali mislim da zene govore istinu. Sto se tice onoga sto je vazno ovako medijski niste razapeli lalovca kad je izisla snimka kako prebija suprugu

RO
RobIra
19:05 05.09.2019.

Političar,slavan i bogat, malo bude odsjeo u Remetincu, stvar se stiša i Skaro izlazi kao slobodan čovjek. Hrvatsko pravosuđe je kontrolirano od stranaka svih vrsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije