Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O prognozama EK

Maletić: Hrvatska je postala mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh

Maletić i Ćorić
Foto: HDZ
1/6
05.02.2015.
u 17:35

HDZ-ovci Ivana Maletić i Tomislav Ćorić danas su se na konferenciji za medije osvrnuli su se na prognoze Europske komisije za Hrvatsku koje predviđaju blagi rast BDP-a od 0,2 posto.

HDZ-ovci Ivana Maletić i Tomislav Ćorić danas su se na konferenciji za medije osvrnuli na prognoze Europske komisije za Hrvatsku koje predviđaju blagi rast BDP-a od 0,2 posto. 

– Nažalost, ponovno moramo konstatirati i s ovim zimskim prognozama koje je Europska komisija danas izdala da se Vladi RH stalno ponavljaju iste poruke, a da ih ona ne razumije i ne zna što se zapravo treba napraviti da bi država bila uspješna i rasla i razvijala se – kazala je Maletić. Istaknula je da je Hrvatska članica Europske unije od 1. srpnja 2013. godine i da smo ''s obzirom na nove šanse koje su nam se otvarale trebali, mogli i morali isključivo rasti i imati dovoljno visoke stope rasta koje bi omogućile našim ljudima kvalitetniji život, zapošljavanje i ostanak u Hrvatskoj''.

– Međutim, ono što vidimo i iz zimskih prognoza, a isto tako i iz ovotjedne rasprave u Europskom parlamentu, na koju ću se malo referirati, jest da je RH postala mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh. U odnosu na sve druge države članice, jedino smo mi ta država članica koja je mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh, koja se ponavlja iz godine u godinu, iz kvartala u kvartal. U svim prognozama, kad pročitate i proljetne i ljetne i jesenske sad zimske, uvijek Vladi piše isto: ne provodite strukturne reforme, ne koristite se europskim fondovima, ne stvarate povoljno poduzetničko okruženje i zbog toga gubite šanse za rast i razvoj.

Dodala je da nam se ''0,2 posto stagnacije BDP-a predviđa isključivo zato što se očekuje rast u svim ostalim državama članicama pa nas očekuje ne minus nego eto jedan blagi, blagi pomak na 0,2 posto''.

– Ali ono što je poražavajuće jest činjenica da su projekcije za godine koje slijede u biti 1 posto, 1,5 posto, 1,6 posto rasta BDP-a, a to je zapravo stagnacija. Znači to nije rast jer taj rast neće omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, neće omogućiti smanjivanje duga i deficita i jasno vidimo da u tim prognozama i projekcijama Republici Hrvatskoj piše da će nam i dalje rasti dug i deficit i to su brzorastuće stope u odnosu na sve ostale države članice. Vlada dobiva dvanaesti put opomenu iz Europske komisije da ovakva politika ne može Hrvatsku odvesti u dobrom smjeru i da Hrvatsku čitavo vrijeme drži na dnu svih ljestvica Europske unije – rekla je Maletić.

Osvrnula se i na poruku povjerenika za ekonomska i financijska pitanja Pierrea Moscovicija koji je Vladi, prema njezinim riječima, rekao da ne provodi ni jednu preporuku koju je dobila. Otpis duga i zamrzavanje švicarca nazvala je ad hoc mjerama koje nikome ne pomažu.

– Ti naši građani, njima je itekako potrebna pomoć, ali ovom jednokratnom mjerom otpisa duga oni su već sutra ponovno u problemima. To su ad hoc mjere koje nikome ne pomažu i na to upozorava i sam povjerenik u EK. Od jedne vlade očekuju se dugoročne kvalitetne odluke koje zemlju vode naprijed, stopama rasta koje su nam potrebne da se spriječi egzodus koji se u Hrvatskoj događa. Od ove Vlade to već četvrtu godinu ne možemo vidjeti i ne dobivamo i zato ponavljam još jednom Hrvatska je postala mjerna jedinica za stagnaciju i neuspjeh na razini Europske unije– rekla je Maletić.

Tomislav Ćorić istaknuo je da je situacija znatno teža što se tiče fiskalnih pokazatelja.

– Hrvatskoj uistinu iz godine u godinu zbog nečinjenja jednostavno prolazi vrijeme za bitne strukturne reforme i mi se nalazimo u sve težoj fiskalnoj poziciji. Svi ekonomski pokazatelji u RH u ovom trenutku zvone na uzbunu. Vlada RH konačno treba pristupiti adekvatnim odnosno kredibilnim potezima prije svega u smjeru reformskih zahvata jer ovakva situacija u dugom roku jednostavno nije održiva. Mi apeliramo na Vladu da jednostavno postane ozbiljna i da u tom kontekstu počne raditi ozbiljne zahvate jer sve ovo što se događa ukazuje na činjenicu da smo u očima cjelokupne europske javnosti neozbiljni – rekao je Ćorić.

>> Maras: Hrvatska danas izlazi iz recesije

Komentara 96

UI
Uvijek_iskreno
20:04 05.02.2015.

Uz sdp nema napretka!

BL
Blomberg
19:12 05.02.2015.

Mi smo dno dna sramota, a zasto ? jer nasa vlada nista ne poduzima samo se puno prica , moje misljenje, samo neznanje, svi se hvale a tko se puno hvali zna se sto mu je cijena. JADNO.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
19:55 05.02.2015.

Nažalost je tako... Al ubrzo odlazi ova nesposobna Vlada pa ćemo konačno moći odahnuti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije