Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST NASILJA U OBITELJI

Macron tresao glavom u nevjerici kada je čuo što policajac odbija učiniti

Emmanuel Macron
Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.09.2019.
u 20:05

U Francuskoj je ove godine već ubijeno stotinu žena.

U Francuskoj svakog trećeg dana jedna žena izgubi život kao žrtva svoga supruga ili partnera, bivšeg ili sadašnjeg. Sve je otišlo toliko predaleko da je predsjednik Emmanuel Macron za tu strašnu pojavu ponovno oživio naziv “femicid” koji je skovan tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada političarima i aktivistima nije pošlo za rukom da termin femicid ubace u zakon o kaznenom postupku.

Ovoga je tjedna, u trenucima kada je objavljena crna statistika o 100 žena ubijenih ove godine, francuska vlada otvorila nacionalnu debatu o ovoj temi u nadi da će se pronaći način da se zaustave obiteljski pokolji koji uzimaju sve više maha. Jedna je od točaka o kojoj će se raspravljati i to da termin femicid uđe u kazneni zakon.

Nacionalna debata

No razgovarat će se i o prevenciji, zaštiti žrtava i kažnjavanju zlostavljača i ubojica. I do sada su razne vlade donosile više mjera koje su trebale zaustaviti ovu vrstu nasilja, no one su bile partikularne, a komunikacije među onima koji su trebali sudjelovati u tom procesu nije bilo pa su ovakvi slučajevi završavali na sudovima na kojima su parnice trajale godinama.

I vlada premijera Edouarda Phillipea najavila je donošenja niza mjera kako bi se osiguralo da francuske vlasti bolje i složnije reagiraju na obiteljsko nasilje, a najavio je i stvaranje posebnog protokola kojim bi se precizno utvrđivalo u kojoj je mjeri opasna obiteljska situacija u kojoj žena živi i prijeti li joj teško nasilje ili možda smrt. Uz to uspostavit će se i posebni sudovi čija će isključiva zadaća biti brzo rješavanje slučajeva obiteljskog nasilja.

Foto: Getty Images

Američki New York Times prenosi nekoliko priča žena koje su više puta policiji uredno prijavljivale nasilje i prijetnje smrću svojih supruga i partnera, no policija ili nije reagirala ili je reagirala mlako, bez ikakve namjere da zaštiti žrtvu. Sve priče završile su tragično. U tromo funkcioniranje sustava mogao se na svoje oči i uši nedavno uvjeriti i sam predsjednik.

U sklopu najnovije kampanje uoči početka nacionale javne rasprave Macron je otišao obići nacionalni centar za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Umjesto da to bude jedan od pozitivnih primjera, Macron je posvjedočio kako je žandar glatko odbio pomoći ženi koja je nazvala centar i od operatera zatražila pomoć.

Predsjednik zgrožen

Njoj je suprug prijetio smrću i ona se sklonila u policijsku stanicu, a od centra je tražila da joj pomognu da ode kući i uzme svoje stvari. Petnaest minuta operater je nagovarao žandara da pomogne ženi, no on je to uporno odbijao. Macron, koji je sve to slušao preko slušalica i tresao glavom u nevjerici, kasnije je operatera upitao događaju li se takvi slučajevi često.

– Da, i to sve češće i češće – kazao je operater.

Macron je bio zgrožen i šokiran, a nekolicina aktivistica koje je bore protiv obiteljskog nasilja izrazila je nadu da je on nakon svega shvatio kakva je svakodnevica žena koje su suočene s nasiljem sadašnjih ili bivših partnera.

Emmanuel Macron
1/4

 

 

Komentara 17

DU
Deleted user
20:48 04.09.2019.

Jesenti milu bigulicu, zar Istanbulska konvencija u Francuskoj nema nikakva učinka?! Zgroženi smo.

DU
Deleted user
20:20 04.09.2019.

Opet Macrone? Globalisti,ideje francuske revolucije? On se sažalio nad sudbinom jedne žene? - a zašto se ne sažali nad sudbinom vlastitog naroda? Francuske?Kad će Macronovi batinaši prestati tući "Žute prsluke",obične građane na koje huškaju vojsku? Kada će Marsej opet bitii slobodan grad za bijele ljude? Zašto ovaj nekad ugledan hrvatski medij ne govori o našim problemima? O odlasku mladih? O propasti industrije? O prodaji banaka? O nestanku sukcesijskog zlata?O pozadini slučaja "Agrokor"? O izbornim a napose o referendumskim prevarama i krađama? Kad će se u ovoj zemlji konačno čuti i glas hrvatskog naroda? Do kad ćete mislisti da smo mi svi skupa budala i da ćemo mirno dozvoliti porobljavanje? Ponovio bi što stoji u Ustavu RH: Vlast proizlazi iz naroda i ona PRIPADA narodu.Borba je tek počela,ne damo vam Hrvatsku.Ni Plenkoviću,ni Merkelici ni Macronu.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
20:27 04.09.2019.

A zašto nije makrončić otišao po te neke stvari osobno. Pa nije policajac budala da izgubi glavu zbog 1500 EUR-a mjesečno. Nek ide makron njegova je 20000 mjesečno. Bruto naravno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije