Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGNUT SPORAZUM

Ublažen spor oko digitalnog poreza

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.08.2019.
u 07:00

Trump i Macron postigli su sporazum oko poreza za velike tehno tvrtke. Francuzi će ga prestati primjenjivati, no uvest će se kada ga OECD osmisli

Emmanuel Macron, francuski predsjednik domaćin summita G7 uspio je privoljeti sudionike, pa, kako se čini i prevrtljivog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se oporezivanje velikih tehno multinacionalki ipak jednom dogodi.

Dogovoreno je da će OECD (Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj) odraditi taj okvir. Zadatak im je osmisliti i modernizirati porez za digitalne tvrtke takozvani digitalni porez koji će potom ujednačeno primijeniti. Jer, cilj je da sve tvrtke plaćaju pravične poreze.

Odmazda carinama za vino

Ideja oko digitalnog poreza i OECD-a, nije nova, već su se za to zalagali Europljani kojima, silno i opravdano smeta što se digitalne usluge tehnoloških divova ne oporezuju pravično u državama spram zarade koju ostvaruju.

No, Francuzi su bili nestrpljivi i odlučili da za početak, dok OECD odradi svoj prijedlog i cjelokupna stvar prođe sve potrebne procese i zaživi u praksi, uvedu svoj, nacionalni digitalni porez. Što su i učinili 1. srpnja ove godine.

Francuzi su tako proglasili da se u njihov proračun mora uplatiti 3 posto na zaradu od digitalnih usluga za sve one tvrtke u koje godišnje prihoduju više od 25 milijuna eura u Francuskoj te 750 milijuna diljem svijeta. Primijenilo bi se to na oko 30 velikih, među kojima su svakako Facebook, Google, Amazon. 
Francuski samostalni potez naljutio je Trumpa i njegovu administraciju, jer logično je bilo očekivati, da će Francuze slijediti i ostale EU države. Stoga je SAD zaprijetio carinama na francusko vino.

Spor su sada, za summita G7 Sjedinjene Države i Francuska uspjele izgladiti i postići sporazum. Kako je na zaključnoj konferenciji za novinare ovoga tjedna u Biarritzu kazao Macron, Sjedinjene Države i Francuska sada su postigle su dogovor oko francuskog digitalnog poreza. 
Prema sporazumu, Francuska će ukinuti porez od 3 posto nakon što postigne novi međunarodni sporazum o digitalnom oporezivanju, rekao je Macron. A tvrtkama koje ga plaćaju svota će biti nadoknađena čim se sklopi sveopći ugovor. 
 – Mnogo smo toga napravili na bilateralnoj osnovi. Dogovorili smo se da te teškoće prevladamo – kazao je Macron na pressici s Trumpom.

Pomirljivo rješenje

Dogovor je zapravo, operativno postignut između francuskog i američkog ministra financija Bruna Le Mairea i Stevena Mnuchina te ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa. Le Maire i njegovi američki kolege cijeli su vikend radili na pronalasku dogovora - prvo u obiteljskom domu francuskog ministra u Baskiji, a potom na nedjeljnoj večeri u Biarritzu, rekao je izvor, a prenio Reuters.

Macron tvrdi da i dalje stoji iza teze da je porez neophodan kako bi internetski divovi platili svoj pravični dio. OECD radi na multilateralnom rješenju ali prije kraja 2020., prema hodogramu neće biti zaključaka. Spor oko poreza potencijalno može izazvati trgovinski rat SAD-a i EU jer odnosi nisu idilični, a Trump se već prijetio carinama. Stoga, je ovaj dogovor ocijenjen na obje strane kao pomirljivo rješenje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije