Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lalovac o aferi hsbc

'Ako do imena vlasnika tajnih računa dođu Nijemci, doći ćemo i mi'

Boris Lalovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.02.2015.
u 11:18

Lalovac je napomenuo kako pitanje identiteta vlasnika tajnih računa u švicarskim bankama nije jednostavno jer je djelomično već i regulirano ugovorom između Švicarske i Europske unije

Nakon što je tim istraživačkih novinara otkrio da je samo u švicarskoj podružnici banke HSBC na tajnim računima europskih državljana položeno oko 120 milijardi dolara od čega i 33 milijuna dolara hrvatskih državljana ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je jučer dao nalog uredu za sprečavanje pranja novca i poreznoj upravi da pokušaju doći do imena hrvatskih štediša. Rekao je kako određene podatke o imenima hrvatskih štediša u švicarskim bankama ministarstvo financija već ima kroz redovnu razmjenu podataka između Hrvatske i Švicarske.

Lalovac je napomenuo kako pitanje identiteta vlasnika tajnih računa u švicarskim bankama nije jednostavno jer je djelomično već i regulirano ugovorom između Švicarske i Europske unije. Dogovor je takav da Švicarci ne trebaju davati imena vlasnika računa zemljama članicama Europske unije, a za uzvrat oni svakoj zemlji članici EU plaćaju naknadu. Švicarci, koji imaju u poreznoj štednji 35 posto od sveg novca koji na taj način prikupe od štediša koji su državljani zemalja članica EU 75 posto tog iznosa uplaćuju u proračune svih zemalja Unije.

Tako je Švicarska temeljem tog sporazuma prošle godine u hrvatski proračun uplatila oko 1 milijun švicarskih franaka, a što će biti dalje, odlučit će ministri financija zemalja članica eurozone.

– Danas na vijeću ministara financija eurozone otvorit će se pitanje je li Europi dovoljan novac koji se prikupi temeljem spomenutog sporazuma sa Švicarskom ili će se pak procijeniti da je vrijednost utaje poreza puno veća od iznosa koji od Švicarske dobivaju sve članice Unije – rekao je Lalovac.

Dodao je da će Hrvatska do imena vlasnika tajnih računa u švicarskim bankama doći ako do tog podatka dođu i Nijemci, Francuzi i ostale članice Unije. Lalovac jer podsjetio da Švicarska nije jedina takva oaza na Starom kontinentu te da imena vlasnika računa ne trebaju davati niti Lihtenštajn, Monako Andora i San Marino. I te zemlje poput Švicarske umjesto imena vlasnika računa zemljama članicama Unije u nacionalne državne proračune uplaćuju dio novca koji oni prikupe od poreza na štednju.

Ministar financija rekao je kako će se u daljnjem postupanju utvrđivati i eventualni nesrazmjer vrijednosti imovine i prihoda tih ljudi koji imaju račune u Švicarskoj. Utvrdit će se , kaže, je li ta imovina uopće stečena legalno jer, kako objašnjava Lalovac, nije samo pitanje plaćanja poreza problematično nego i porijeklo imovine. Ako se utvrdi nesrazmjer, moguće je oduzimanje imovine. Lalovac je kazao da je procjena Ministarstva financija da Hrvati u švicarskim bankama imaju ukupno 200 milijuna eura štednje.

>> Zviždač, heroj, špijun ili lopov? Tko je čovjek koji je otkrio aferu u HSBC banci 

>> Hrvat na tajnom računu ima 11,1 milijun dolara. I svjetski moćnici u velikoj aferi

Komentara 10

Avatar cheguevara..
cheguevara..
11:43 11.02.2015.

Ajde se ti kreni baviti aferom Hypo, ostavi se mrvica.

ĆA
ćaćaća
11:41 11.02.2015.

ako saznaju da je netko iz partije onda se ide u zataškavnje ali ako netko bude iz opozicije e onda će ga partijski mediji rastrgati...

ZD
zdepar
11:30 11.02.2015.

čime se vi bavite, zinula vam je guza na tuđe pare, pa nemate vremena počistiti pred svojim pragom, kod nas je za potporu pri kupovini električnog auta dovoljno dati svoje podatke i namjere, ostale provjere ( i podobnost)sami provjeravate, aa za tri puta manju stipendiju za dobre siromašne studente treba 14 ( četrnaest) originalnih dokumenata ili ovjerenih kopija samo za apliciranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije