Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOKRET Bruxelles odlučio promijeniti politiku zbog Sarajeva i Banje Luke

Lajčak i Europska unija spašavaju BiH

04.11.2008.
u 23:00

Visoki međunarodni predstavnik Miroslav Lajčak je posljednjih tjedana započeo snažnu ofenzivu lobirajući za ojačavanje utjecaja EU u BiH, koje bi trebalo rezultirati konkretnim mjerama koje bi ovu zemlju vratile put Bruxellesa. O tomu će biti riječi i na idućem zasjedanju ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU koji će se 10. studenoga održati u Bruxellesu.

Medijske špekulacije
- Na tom će sastanku Javier Solana i Olli Rehn predstaviti svoja razmišljanja o politici EU prema BiH, u svjetlu nedavnih političkih događaja u zemlji i na tragu njihova izvještaja iz listopada 2006. godine. U međuvremenu, nećemo komentirati medijske špekulacije o njegovu mogućem sadržaju – istaknuli su danas iz Ureda visokog predstavnika.

Kako se može zaključiti iz više izvora, posljednjih istupa visokog predstavnika, Europska unija odlučila je u velikoj mjeri korigirati svoju politiku prema BiH ne prepuštajući zemlju stanju stalne svađe Sarajeva i Banje Luke. Usto, očekuje se i ostanak vojnih i civilnih organizacija međunarodne uprave budući da se BiH još budno promatra u svjetlu regionalne sigurnosti i stabilnosti.

- EU je tijekom proteklih godina mnogo uložila u BiH, kako u političkom, tako i u financijskom smislu, te nazočnosti osoblja i širokim spektrom instrumenata. Međunarodna zajednica treba ostati angažirana jer BiH i šira regija neće biti posve sve dok se svi ne integriraju u Europsku uniju i NATO, navode iz OHR-a.

Pri tome je predviđeno snažno pozicioniranje iskusnog i opreznog slovačkoga diplomata Miroslava Lajčaka kao predvodnika procesa približavanja EU.

Ustavne reforme
– BiH zaslužuje i zahtijeva poseban tretman. Ona nije uobičajen kandidat za članstvo u EU i ne može sama ispuniti uobičajene uvjete i pristupne kriterije EU – ističe Lajčak jasno sugerirajući da će iz Bruxellesa ojačati snagu njegova europskog ureda u Sarajevu.

- Bosna i Hercegovina ne može težiti članstvu sa ustavom koji državi uskraćuje mogućnost da donosi ili provodi zakone EU, odnosno ustavom koji krši europske standarde ljudskih prava s više aspekata, smatra Lajčak.

Visoki predstavnik i posebni predstavnik EU je osobno promovirao i doprinio ovoj raspravi o BiH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije